Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Új élelmiszerek: jövedelmező innováció vagy egészségre ártalmas anyagok?

2014. október 13., Európai Parlament/SV
Címkék: új élelmiszer egészség élelmiszer édesítőszer mag egészségügyi kockázat
Az Európai Bizottság környezetvédelmi szakbizottsága hétfő délután vitázik az úgynevezett új élelmiszerekről szóló jelentéstervezetről, amely pontosan meghatározná, hogy mely termékek tartoznak ebbe a kategóriába, és szabályozná azok engedélyeztetését is.
Az Európai Bizottság 2008-ban javasolta a szabályok felülvizsgálatát, és azok kiterjesztését a klónozott állatokból származó élelmiszerekre is.
 
Az új élelmiszerek kategóriájába tartoznak olyan termékek - például édesítőszerek, gyümölcslevek, magvak -, amelyeket olyan növényekből nyernek ki, amelyeket korábban nem ismertek el élelmiszernek az EU-ban.
 
Az ilyen élelmiszereket minden esetben engedélyeztetni kell, hogy bebizonyosodjon róluk, hogy semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek.
 
A helyzetet bonyolítja, hogy a technológiai fejlődés felgyorsulásával az eddigieknél gyorsabban, új módszerekkel előállított termékek jelennek meg a piacon.
 
Pont ezért kell felülvizsgálni az uniós szabályokat is, hogy az engedélyeztetési eljárások összehangoltabbak legyenek, megfelelő védelemben részesüljön a szellemi tulajdon, és ki lehessen zárni az egészségügyi kockázatokat. A szabályozás az élelmiszerként használt nanoanyagokra is vonatkozna.

A témával kapcsolatos videó itt megtekinthető!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez