Élelmiszer
Új élelmiszerek: jövedelmező innováció vagy egészségre ártalmas anyagok?
2014. október 13.,
Európai Parlament/SV
Az Európai Bizottság környezetvédelmi szakbizottsága hétfő délután vitázik az úgynevezett új élelmiszerekről szóló jelentéstervezetről, amely pontosan meghatározná, hogy mely termékek tartoznak ebbe a kategóriába, és szabályozná azok engedélyeztetését is.
Az Európai Bizottság 2008-ban javasolta a szabályok felülvizsgálatát, és azok kiterjesztését a klónozott állatokból származó élelmiszerekre is.
Az új élelmiszerek kategóriájába tartoznak olyan termékek - például édesítőszerek, gyümölcslevek, magvak -, amelyeket olyan növényekből nyernek ki, amelyeket korábban nem ismertek el élelmiszernek az EU-ban.
Az ilyen élelmiszereket minden esetben engedélyeztetni kell, hogy bebizonyosodjon róluk, hogy semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek.
A helyzetet bonyolítja, hogy a technológiai fejlődés felgyorsulásával az eddigieknél gyorsabban, új módszerekkel előállított termékek jelennek meg a piacon.
Pont ezért kell felülvizsgálni az uniós szabályokat is, hogy az engedélyeztetési eljárások összehangoltabbak legyenek, megfelelő védelemben részesüljön a szellemi tulajdon, és ki lehessen zárni az egészségügyi kockázatokat. A szabályozás az élelmiszerként használt nanoanyagokra is vonatkozna.