Keresés a tartalomban:
Jog

Módosult a közszolgáltatásokról szóló törvény

2014. október 2., Jogi Fórum/SV
Címkék: törvény villanyszámla fogyasztó fogyasztóvédelem fogyasztóvédelmi referens távhőszámla
Elfogadta a Magyar Országgyűlés azt a törvényt, amely szerint a közszolgáltatóknak a fogyasztók jobb tájékoztatását segítő honlapot kell működtetniük, szigorodnak a fogyasztóvédelmi referensekre, valamint a számlázási rendszerekre vonatkozó előírások is.
  1. E tájékoztatási kötelezettséget is szigorítja többek közt a nemrég elfogadott, egyes közszolgáltatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény. Meghatározásra kerül ugyanis a közszolgáltatók számára egy olyan különálló honlap működtetése, amely alapján egy sor információt kötelesek nyomtatható módon, ingyenesen hozzáférhetővé tenni. E szerint a fogyasztók itt megtalálják a közszolgáltató pontos nevét, székhelyét és telephelyének elérhetőségét vagy épp az általa alkalmazandó díj mértékét és a díjképzés szabályait. Ami ennél is fontosabb, hogy szerepeltetni kell a panaszok benyújtásával és intézésével kapcsolatos információkat, valamint például a békéltető testületek elérhetőségét, amelyek ingyenes, gyors eljárásban döntik el a fogyasztó és a közszolgáltató közötti vitát. Szerepeltetni kell emellett e külön honlapon vagy pedig már a meglévő honlap nyitóoldaláról közvetlenül elérhetővé kell tenni a közszolgáltató üzletszabályzatát, valamint általános szerződési feltételeit is.

  2. A fogyasztóvédelmi referensek fontos szerepet töltenek be a fogyasztókkal vagy épp a békéltető testületekkel való kapcsolattartásban: e körben is szigorodnak a referensek képzésére vonatkozó előírások. Ez által nagyobb felkészültséggel bíró szakemberek segítik a fogyasztói jogok jobb érvényesülését, meghatározásra kerül többek közt, hogy a képesítési bizonyítványban szereplő szakiránynak illeszkednie kell a közszolgáltató cégjegyzékében szereplő főtevékenységi körhöz.

  3. A fogyasztóvédelmi rezsipontok feladatköre bővül, így a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz-, kéményseprő-ipari közszolgáltatások, valamint a vezetékes PB-gáz szolgáltatás, illetve a gáz tartályban vagy palackban történő forgalmazását érintő területeken is tájékoztatják a fogyasztókat a jogszabályi előírásokról és a kapcsolódó jogorvoslati lehetőségekről, így a rendelkezésre álló békéltető testületi, hatósági eljárásról. A rezsipontok - csakúgy, mint eddig -, ugyanezeket a feladatokat ellátják a villamosenergia- , földgáz-, távhő-, víziközmű-, továbbá a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások esetében.

  4. A számla kiállítására használt informatikai rendszerre idáig is vonatkoztak különböző biztonsági előírások, amelyek ugyancsak szigorodnak. A kapcsolódó technológiai követelményeknek való megfelelésre immár egységes szabályok lesznek érvényesek mind az elektronikus hírközlési-, a villamos energia-, a földgáz-, valamint a víziközmű-szolgáltatások esetében. Ha pedig a közszolgáltató nem juttatja érvényre ezeket a követelményeket és olyan számlát bocsát ki, amely azoknak nem felel meg, úgy ez a számla érvénytelen lesz – azaz az alapján a fogyasztót nem fogja terhelni fizetési kötelezettség. Egységesednek a tanúsító szervezetekre vonatkozó előírások is, amelyek igazolják a számlázási informatikai rendszer megfelelőségét.

  5. Különösen a távhőszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók számára jelent könnyebbséget, hogy számukra úgy kell megküldeni a számlát, miszerint legalább 15 nap rendelkezésre álljon annak kiegyenlítésére, onnantól számítva, hogy azt kézhez kapták. Módosul a közüzemi számlák kötelező tartalma is, így például a villamos-energia, földgáz elszámoló számlák tájékoztató adatai között a fogyasztók megtalálják a jövőben már a fogyasztásmérő hitelességének lejárati idejére, valamint a mérőcsere tervezett időpontjára vonatkozó információkat.

Az új módosítások bizonyos kivételekkel a törvény kihirdetését követő napon lépnek hatályba. A villamos energia-, a földgáz-, az elektronikus hírközlési-, valamint a víziközmű-szolgáltatások esetében azon rendelkezéseket, amelyek értelmében érvénytelen a nem megfelelő számlázási rendszerből kiállított számla, 2015. január elsejétől kell alkalmazni. Az új előírások szerint a távhőszámla összegének kiegyenlítésére rendelkezésre álló tizenöt napos szabály először azon számlák esetében lesz érvényes először, amelyek már tartalmazzák a 2015. január elsejétől elszámolt időszakot is. A közszolgáltatók pedig az internetes honlapjukon 2015. február elsejétől kötelesek megadni a már jelzett, részletesebb információkat a fogyasztóknak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez