Keresés a tartalomban:
Jog

Az Európai Bizottság csökkenti a szabályozott távközlési piacok számát

2014. október 9., Európai Bizottság/SV
Címkék: telefon.kommunikáció távközlés Európai Bizottság híváskezdeményezés
Az Európai Bizottság a tagállamokkal egyetértésben úgy határozott, hogy – tekintettel a piaci és technológiai fejlődésre – két európai távközlési piacot ki kell vonni a szabályozás alól, és két másikat újra kell definiálni. Az intézkedések azonnali hatállyal alkalmazandók. A két liberalizált piac: a vezetékes telefonszolgáltatás kiskereskedelmi-, és a helyhez kötött híváskezdeményezés nagykereskedelmi piaca.
A Bizottság ezen felül a szabályozási terhek korlátozása érdekében a széles sávú hozzáférési szolgáltatás két piacát újra kívánja definiálni, ami elengedhetetlen a széles sávú infrastruktúrához való versenyalapú hozzáférés biztosítása és a beruházások megvalósítása céljából.
 
A Bizottság fokozottan összpontosít az üzleti felhasználók speciális igényeire, hogy a versenyen alapuló konnektivitás az egész gazdaságban hozzájáruljon a növekedéshez.
 
NeelieKroes az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott a témában: „Nagy örömmel tölt el, hogy bejelenthetem a bürokrácia csökkenését a távközlési ágazatban. Ezt a távközlési piacon tapasztalható fokozódó verseny eredményezte, és egy lépéssel közelebb visz minket a „behálózott kontinens” megvalósításához.”
 
Miért volt szükség a helyhez kötött távközlési piacok liberalizálására?
 
A helyhez kötött hívások mennyiségének csökkenését tapasztalhatjuk, mivel a vásárlók olyan alternatív megoldásokhoz fordulnak, mint az internetes hangátviteli (VoIP) vagy mobil szolgáltatások, ezen felül alternatív lehetőségeket – például hálózatsemleges online (OTT) szolgáltatókat – vesznek igénybe. A továbbra is a vezetékes telefonszolgáltatást előnyben részesítők pedig most számos különféle platformon keresztül hozzáférhetnek a vezetékes hálózathoz, például a hagyományos telefonhálózat, illetve optikai vagy kábelhálózatok révén, valamint az átengedett helyi hurkokon keresztül széles sávú és hangszolgáltatásokat kínáló alternatív üzemeltetők által. Mindez azt jelzi, hogy nőtt a verseny.
 
Miért maradnak egyes piacok továbbra is szabályozás alatt?
 
Mivel bizonyos távközlési piacokon továbbra is magasak a belépési korlátok, és a közeljövőben kis esélye van a verseny kialakulásának.
 
Ez az ajánlás újradefiniálja azon széles sávú piacok határait, amelyek a kiskereskedelmi széles sávú szolgáltatások nyújtásához szükséges nagykereskedelmi termékeket ölelik fel (a 3a., 3b. és 4. új piac felváltja a 2007-es ajánlás 4., 5. és 6. piacát). Az új szabályok elismerik, hogy a „virtuális hozzáférési termékek” a fizikai átengedés helyettesítőinek tekinthetők, amennyiben azok bizonyos jellemzőkkel rendelkeznek.
 
Az uniós távközlési szabályozás szerint a Bizottság ajánlást fogad el az érintett termék- és szolgáltatáspiacokról, és rendszeresen felülvizsgálja azt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez