Magyar termék
Kiváló magyar sertéshús a boltokban
2014. október 15.,
MTI/SV
Már 60 vállalkozás auditálása zárult eredményesen, így egyre több helyen kapható a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel jelölt magyar sertéshús. Kiváló minőségű sertéshúsnak csak a Magyarországon született és az EU által engedélyezett összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágóállat húsa minősíthető.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára elmondta: 2012-ben született meg az a kormánydöntés, amely jóváhagyta az ágazat fejlesztési stratégiáját, a sertésszám növelését és az ágazat minőségi fejlesztését.
A célok megvalósítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a múlt évben létrehozta a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet. A tárca és a terméktanács közötti megállapodás értelmében a KMS védjegyet a terméktanács használhatja és hasznosíthatja. Mindez azt jelenti, hogy a VHT ellenőrzi és garantálja a védjegyet viselő áruk kiváló minőségét.
Kiváló minőségű sertéshúsnak csak a Magyarországon született és az EU által engedélyezett összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágóállat húsa minősíthető. A takarmánynak 95 százalékban gabonaalapúnak, a kukoricának pedig GMO-mentesnek kell lennie. A rendszerbe csak egészséges és hozamfokozóval nem etetett sertések kerülhetnek be. A rendszer működését és az auditálást a terméktanács a szántóföldtől az asztalig végzi. A védjegy használatát adott termékre csak akkor engedélyezik, ha a teljes termék-előállítási lánc megfelel a szigorú követelményeknek.
A védjegy használata a minősített cégek számára ingyenes, mivel költségeit a VHT fedezi az agrártárcától e célra kapott - több 10 millió forintos - támogatásból. Jelenleg a védjegy használatára Magyarországon mintegy 60 vállalkozás jogosult.