Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Szorosabb együttműködésre van szükség a nemzeti felügyeletek között

2014. október 31., biztositasiszemle/SV
Címkék: biztosítás felügyelet fogyasztó fogyasztóvédelem bztosító
Európa legfőbb biztosítási szabályozó szerve, az EIOPA arra szólította fel a nemzeti felügyeleti szervezeteket, hogy működjenek együtt a piacok megfelelő szabályozása, valamint a fogyasztóvédelem megerősítése érdekében.

Ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Biztosítók Szövetsége 2014. november 6-án, a Corinthia Hotel Budapest szállodában a szektor egyik legnagyobb éves konferenciáját, amely kiváló alkalmat teremt a biztosítók, a velük együttműködő vállalkozások és a szabályozói, felügyeleti döntéshozók képviselői számára a magas szintű szakmai eszmecserére. A rendezvény hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágazat szereplői a piac fejlődési irányát és nemzetközi példákat is figyelembe véve tekintsék át a szektor kihívásait és a kapcsolódó területek aktuális gyakorlati kérdéseit.

A biztosításfelügyeleti szabályok is fontos szerephez jutnak a MABISZ V. Nemzetközi Biztosítási Konferenciáján, 2014. november 6-án, a Corinthia Hotel Budapestben, ahol többek között Dispiter Szabolcs, az EIOPA vezető jogi szakértője, az Insurance Europe képviseletében pedig Nicolas Jeanmart, élet-, nem-élet és makrogazdasági területért felelős vezető is előadást tartanak.
 
Az EIOPA (Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság - European Insurance and Occupational Pensions Authority) elnöke az európai Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) meghallgatásán azt mondta, hogy a biztosítások globális dimenziója, valamint a piacok összekapcsoltsága miatt igen erőteljes nemzetközi szabványokat kell létrehozni, a felügyeleteknek pedig globálisan együtt kell működni.
 
Az EIOPA tevékenységének egyik legfőbb prioritása a fogyasztók védelme, amihez a biztosítók megfelelő irányítására és erős szolvenciájára van szükség, továbbá annak garantálására, hogy a fogyasztók minden szükséges információt, tisztességes bánásmódot megkapnak – közölte Bernardino az Európai Parlamentben. Az EIOPA szerint paradigmaváltásra van szükség, amely az ügyfelek számára nagyobb átláthatóságot, valamint fair értékesítési gyakorlatot eredményez.
 
Annak érdekében, hogy a Szolvencia II szabályozói rendszer bevezetése következetes és összehangolt legyen és ne okozott töredezettséget a piacon, az EIOPA iránymutatásokat készített a felügyeletek és a biztosítótársaságok számára. Ezeket az iránymutatásokat a nemzeti illetéke hatóságok 2014. január 1-jén implementálták – közölte Bernardino. A következetes végrehajtás érdekében nagyobb figyelmet szenteltek a felügyeleti gyakorlatoknak, többek között vezető szakértői értékelések, illetve a nemzeti felügyeleti hatóságokkal közösen lefolytatott helyszíni vizsgálatok formájában. Ezen kívül egy felügyeleti kézikönyvön is dolgoznak, amely a helyes felügyeleti gyakorlatokat foglalná magában.
 
Az EIOPA-n belül nemrég hoztak létre egy új csoportot, amely a felügyeletek felülvizsgálatával foglalkozik, szoros együttműködésben a nemzeti hatóságokkal, elemezve azok működési keretét és visszajelzést küldve nekik – tette hozzá Bernardino. Ennek keretében például az EIOPA, szoros együttműködésben az Európai Bizottsággal és a helyi felügyeleti hatósággal, a teljes romániai biztosítási szektor mérlegét ellenőrizni fogja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez