Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) napjaink legkritikusabb - egészséges táplálkozással összefüggő – kérdéseiben (pl. sótartalom, kalóriatartalom, zsírtartalom) fogalmazott meg vállalásokat a hazai élelmiszergyártók számára. Az ÉFOSZ egészséges táplálkozást előmozdító felhívásához eddig mintegy 20 hazai szervezet és vállalat csatlakozott.
„Az „Élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért – tegyünk együtt érte!” nevű kezdeményezéssel az ÉFOSZ célja az, hogy folyamatosan, minél nagyobb számban csatlakozzanak hozzánk azok az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások, amelyek egyetértenek e fontos céllal és készek termékeiket fejleszteni annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a legkorszerűbb táplálkozási ajánlásoknak” – mondta Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke. „Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges” – tette hozzá a szervezet elnöke.
„A népegészségügyi mutatók alakulása számos tényező függvénye, ezek közül az egyik összetevő az egészséges életmód, ennek fontos eleme a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ez utóbbi megvalósulása az üzletekben megvásárolható élelmiszerek és az otthon, vagy a közétkeztetésben elkészített ételek minősége mellett nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől is” – hangsúlyozta a kezdeményezést szakmailag támogató MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) elnöke, Kubányi Jolán. Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges.
„A még jobb minőségű, egészségesebb és még korszerűbb hazai élelmiszerek előállításához a Földművelésügyi Minisztérium azzal járul hozzá, hogy elősegíti a fejlődést, biztosítja a termékek összetételére és az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó szabályozási hátteret. A NÉBIH nemcsak a mindenkori jogszabályok betartásának ellenőrzésével támogatja a vásárlók védelmét, hanem szemléletformáló kampányaival hozzájárul a tudatos vásárlási attitűd kialakításához is. Ezért támogatjuk az ÉFOSZ kezdeményezését.” – mondta el dr. Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.
A kezdeményezés honlapján az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak a felhívásról, a csatlakozás feltételeiről és módjáról, illetve a megtett több mint hetven vállalásról, amelyet az ÉFOSZ felhívásához elsőként csatlakozó gyártók és szervezetek, azaz a Bonbonetti, a Bunge, a Danone, az Első Pesti Malom, a Friesland, az Intersnack, a Mirelite Mirsa, a Natura Margarin, a Nestlé, a Pick, a Piszkei Öko, a Sole-Mizo, az Unilever, az Univer, a Magyar Édességgyártók Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Konzerv és Hűtőipari Szövetség, a Magyar Pékszövetség és a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége tettek. A kezdeményezés szakmai partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárkamara.
További részletek:
http://egyuttafogyasztokert.hu/