Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Az elhízás egyik fő oka a „sétálós reggeli”

2014. október 9., Telegraph/FL
Címkék: muffin kávé elhízás betegség
Folyamatosan nő az elhízottak és túlysúlyosak aránya, a túlsúly elleni háborúban a dietetikusok új célpontot találtak: a munkába menet rohanva megvásárolt kávét és sütit. A brit egészségbiztosító vezetője a múlt hónapban az új dohányzásként írta le az elhízást, amelynek költsége több mint 5 milliárd fontra rúg évente.
Egyre népszerűbbek az amerikai stílusú kávézók, ahol kávékülönlegességeket és süteményeket vásárolhatnak az irodai dolgozók, akik sokszor ezzel pótolják a rohanás miatt kihagyott reggelit. Nagy-Britanniában terjeszkednek az olyan üzletláncok, mint a Starbucks, vagy a Costa,​ és ezzel hozzájárulnak az elhízás terjedéséhez, mivel – állítják brit dietetikusok - kalóriabombákat kínálnak reggeli​re​, ez azonban a fogyasztók jó részének fel sem tűnik.
 
Egy muffin és egy latte – a mérettől és ízesítéstől függően előfordulhat, hogy ezzel a reggelivel a nők a számukra ajánlott napi kalóriamennyiség felét elfogyasztják – mondta Tom Sanders, a King’s College diabéteszkutatási részlegének vezetője. Egy Starbucks muffin tápértéke akár a 460 kalóriát is elérheti, és ha egy nagy, tejszínes forró csokit is hozzácsapunk, az további 690 kalória.
 
A britek körében kedvelt reggeli muffinok pedig nem csak a kalóriák, de a tápanyagok tekintetében is súlyosak: az egyre napra javasolt telített zsírok ötödét, a szénhidrátoknak pedig a negyedét fogyaszthatjuk el észrevétlenül a sietős munkahelyi reggelikkel. Ha a készételekre is vonatkozna a szigetországban használt jelzőlápás tápanyagjelölési rendszer, a zsírok és a szénhidrátok is piros lámpát kapnának. Mivel azonban csomagolás nélkül, a kávézók pultjaiból kerülnek a vásárlókhoz, ezek az információk rejtve maradnak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a brit dietetikusok tapasztalatai szerint a fogyasztók hajlamosak figyelmen kívül hagyni az italokat, holott ezek is jókora kalóriamennyiséget tartalmazhatnak.
 
Míg az elmúlt években az elhízás elsősorban a szegényebb rétegeket érintette, addig a brit szakértők most azon törhetik a fejüket, hogyan óvják meg az elhízástól a reggelire kávét és muffint fogyasztó középosztályt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez