Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Vasárnapi zárva tartás?

2014. november 13., MTI/SV
Címkék: üzlet bolt nyitva tartás kereskedelem turizmus törvény
További egyeztetések várhatók az üzletek vasárnapi zárva tartásáról – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, miután meghallgatta az érintettek – a szakszervezetek, a boltokat üzemeltetők – véleményét a kérdésről.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében ismerteti, hogy a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy a vásárlók érdekeivel összhangban az üzletek, áruházak maradjanak nyitva vasárnap. Az OKSZ – nem vitatva a családok, alkalmazottak és a kisvállalkozások érdekeit – az esetleges bolt bezárás káros gazdasági hatásainak mérlegelését is szükségesnek tartja. A vasárnapi üzletzár esetén a kereskedelemben 15-20 ezer fő, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer fő elbocsátása lenne várható. A forgalom egy része elveszne, egyebek mellett pedig romlana Magyarország idegenforgalmi megítélése is. A hozzánk látogató turisták 400 milliárd forintot költenek a magyar áruházakban, ami a kiskereskedelmi forgalom 5-6%-a. A költségvetés adóbevételektől esne el. A szakmai szervezetek és a szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a felvetett kérdésekről a Kereskedelmi Kerekasztal keretében további egyeztetéseket folytatnak.

Glattfelder Béla elmondta: a Vállalkozásfejlesztési Tanács idei harmadik ülésén egyetlen napirendi pont szerepelt, az üzletek vasárnapi zárva tartását indítványozó törvényjavaslatban foglaltak széleskörű megvitatása az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetek képviselőivel. Ezért a megbeszélésre meghívást kapott minden olyan szervezet, amely érdekelt lehet az ügyben – mondta az államtitkár.
 
Hozzáfűzte: a megjelent meghívottak alapvetően nagy többsége ellenezte a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslatot, csak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Munkástanácsok támogatták a javaslatot, továbbá fenntartásokkal értett egyet vele a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.
 
Az államtitkár megjegyezte: az NGM célkitűzése, hogy mindenki számára elfogadható és támogatható kompromisszum szülessen a kérdésben.
 
Glattfelder Béla kiemelte: a tervezett egyeztetéseken a még le nem zárt kérdések kerülnek majd szóba. A nyitott kérdésekről az érintettekkel nemcsak plenáris ülésen, hanem kétoldalú módon, akár személyesen is hajlandó véleményt cserélni – mondta. Hozzátette: olyan megoldásokat keresnek, amelyek egyformán szolgálják a kereskedelemben dolgozók és a kereskedelmi cégek érdekeit is.
 
Aláhúzta: a mostani tárgyaláson különösen fontosnak tartották a turizmussal összefüggő kérdéskört, továbbá például a határ menti üzletek speciális nyitvatartási igénye is szóba került.
 
Az államtitkár emlékeztetett: a javaslatot országgyűlési képviselők, és nem a kormány nyújtotta be. Így a törvényjavaslatban foglaltakról az NGM addig egyeztet, amíg a törvényjavaslat tárgyalása folyik az Országgyűlésben. Hozzátette: az ügyben a kormánynak még nincs álláspontja, a kérdésről a kabinet az előző kormányülésen nem tárgyalt. Az NGM ugyanakkor a szerdai kormányülésre készít egy beszámolót a keddi egyeztetésről, és ezt várhatóan a kabinet szerdán megvitatja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez