Élelmiszer
Itt a teszt - Ragacsos a második legjobb rizs
2014. november 20.,
NÉBIH/FL
Szupermenta néven blogot indít a NÉBIH. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az új felületen teszi közzé terméktesztjeit. A szervezet elsőként az A és B jelű, nem előfőzött, valamint jázminrizseket vizsgálta, és megfogalmazásuk szerint szinte mindent rendben találtak.
A
NÉBIH blogján minden hónapban egy-egy termékkörről és annak teljeskörű vizsgálatáról olvashatnak a vásárlók. Az adott termékcsoport az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon túl élelmiszerminőségi és kedveltségi szempontok szerint is értékelésre kerül. A kedveltségi vizsgálatba a szakemberek mellett a gyártókat, fogyasztókat is bevonnak - írja a hivatal. Mivel minden teszt egyben hatósági vizsgálat is, így, ha problémás terméket találnak, azonnal intézkedik a szervezet.
A NÉBIH összesen 34 termékből vett hatósági mintát különböző kereskedelmi egységekben, majd ezeket a NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták. A szempontok között szerepeltek az élelmiszerbiztonsági és minőségi tulajdonságok, az élvezeti érték, a karakter, valamint a GMO.
A minőségi paraméterek tekintetében mindegyik termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. Ugyancsak vizsgálták a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) jelenlétét, mennyiségük azonban minden esetben határérték alatt volt.
Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek.
Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradékokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 hatóanyagot és metabolitját keresték a mintákban.
Csupán két terméknél fordult elő jelölési hiba vagy hiányosság, ami miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmeztették.
Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát szakemberek, civil szervezetek és a témában jártas fogyasztók bevonásával végezték. A kóstolón részt vett többek között a NÉBIH szakemberei mellett, a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.
A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit a NÉBIH szerint kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemez.
A laboratóriumi eredmények, valamint az érzékszervi vizsgálatok teljes eredménytáblázata elérhető a Szupermenta blogon:
www.szupermenta.hu.
A tíz legjobb rizs
- Riceland "A"
- Tesco "B" Value
- YANO Jasmin "A"
- White Elephant A rizs, fényezetlen
- Golden Dragon A minőségű jázmin rizs
- Panda Brand jázmin rizs
- Aro Rizs B minőségű
- SOS Classic rizs, A minőségű
- S Budget A minőségű rizs
- Coop B minőségű rizs
A teljes laboratóriumi, kedveltségi és érzékszervi vizsgálat eredményei
ide kattintva olvashatók.