Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kötelező a klónozott hús cimkézése

2014. november 27., Európai Parlament/Faludi Linda
Címkék: nano élelmiszer hús tejtermék Európai Bizottság Európai Parlament élelmiszerbiztonság
Az Európai Parlament egészségügyi és környezetvédelmi bizottsága megszavazta, hogy a jövőben a fogyasztó számára jól látható helyen jelöljék a klónozott állatokból származó húsokat és tejtermékeket. Emellett a képviselők úgy döntöttek: az európai élelmiszerbiztonsági hivatal (EFSA) vizsgálja majd minden, az EU területén kívülről érkező, hagyományos étel biztonságosságát.
Az Európai Parlament illetékes bizottságának képviselői elutasították az Európai Bizottság javaslatát, és moratóriumot hirdetett a nano élelmiszerek uniós kereskedelmére. Eszerint mindaddig nem forgalmazható az EU-ban 10 százalék feletti mennyiségű nanorészecskét tartalmazó élelmiszer, amíg az EFSA le nem zárja az ilyen élelmiszerek potenciális egészségügyi kockázatait. A képviselők ezzel - egy időre - elutasították a nano élelmiszerek behozatalát, emellett a kategória meghatározása kapcsán elvetették az Európai Bizottság javaslatát, amely 50 százaléknyi nano részecske tartalmat engedélyezett volna.
 
A képviselők emellett szavaztak a klónozott húsok és tejtermékek kötelező jelöléséről és eldöntötték: az EFSA-nak kell megvizsgálni a hagyományosan fogyasztott élelmiszerek biztonságosságát is, ha azokat az EU határain kívülről hozzák be. "Az a tény, hogy egyes országokban például évek óta esznek rovarokat, nem jelenti azt, hogy ezek biztonságosan fogyaszthatóak, ezért üdvözöljük a döntést az egészségügyi hatóság bevonásáról" - kommentálta a szavazást a Food Navigatornak Camille Perrin, az európai fogyasztóvédelmi hatóságokat tömörítő BEUC vezető élelmiszer szakértője.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez