Egészséges táplálkozás
Tények és tévhitek a kenyérről
2014. november 6.,
Food Today/SV
A kenyér harmincezer éve része az emberi táplálkozásnak. Szénhidrátok formájában energiával, nélkülözhetetlen tápanyagokkal, élelmi rostokkal táplálja szervezetünket, mégis számos tévhit terjedt el a kenyérrel kapcsolatban.
A kenyér összetétele
A kenyér olyan gabonafélékből készül, mint pl. a búza, rozs, zab, ezért tápanyagtartalmát nagyban meghatározza a szemek összetétele. A kenyér tápanyag összetétele függ attól, hogy milyen lisztet – fehéret, vagy teljes kiőrlésűt- használtak fel készítésénél, valamint olyan alkotórészek hozzáadásától is, mint a magvak vagy zsiradék.
Különböző kenyérfélék tápanyagtartalma /100 g*
|
Búzakenyér |
Teljes kiőrlésű búzakenyér |
Rozskenyér |
Teljes kiőrlésű rozskenyér |
Szénhidrátok, g (energia %) |
49 (82) |
41 (81) |
41 (83) |
39 (80) |
Fehérje, g (energia %) |
8 (14) |
8 (15) |
|
|
Zsír, g (energia %) |
1 (4) |
1 (4) |
1 (6) |
1 (5) |
Élelmi rost, g |
3 |
7 |
7 |
8 |
Vitaminok |
|
|
|
|
B1-vitamin (tiamin), µg |
86 |
250 |
180 |
180 |
B2-vitamin (riboflavin), µg |
60 |
150 |
51 |
150 |
B3-vitamin (niacin), mg |
02.febr |
5.0 |
08.jan |
06.jan |
B6-vitamin (piridoxin), µg |
17 |
79 |
80 |
150 |
B9-vitamin (folát), µg |
22 |
29 |
16 |
14 |
Ásványi anyagok |
|
|
|
|
Vas, mg |
0.7 |
2.0 |
06.jan |
2.0 |
Cink, mg |
0.7 |
05.jan |
05.jan |
05.jan |
Magnézium, mg |
24 |
60 |
46 |
55 |
Nátrium (só), g |
0.5 (1.4) |
0.5 (1.2) |
0.5 (1.1) |
0.5 (1.3) |
Napi energiaszükségletünk mintegy felét szénhidrátokkal kellene fedeznünk, főként keményítővel.3 Emiatt a burgonyával, tésztafélékkel és a rizzsel együtt a kenyér az egyik fő összetevője az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek. A kenyér fehérjéket és csak kis mennyiségben, de zsiradékot is tartalmaz (hacsak utóbbit nem adták hozzá a gyártás során).
A gabona magvak élelmi rostban gazdagok és nélkülözhetetlen mikrotápanyagokkal szolgálnak, ideértve a B-vitaminokat (tiamin, niacin és a folát) valamint az ásványi anyagokat (pl. vas, cink és a magnézium), melyek legtöbbje a héjban vagy más néven korpában, a szem külső rétegében található. Ezen összetevők kenyérbeni mennyisége függ a liszttől (lásd a táblázatot); a teljes kiőrlésű liszt gazdagabb a fehér lisztnél. Következésképpen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek nemcsak több rostot, de több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak (hacsak őrlés után nem adagolják vissza ezeket a fehér liszthez, mint ahogy pl. az Egyesült Királyságban teszik)
A gabona magvakban található rostok megközelítőleg kétharmada vízben oldhatatlan és mintegy egyharmaduk oldható; mikor eltávolítják a héjat főként az oldhatatlan rostok vesznek el. Az élelmi rostokat számos egészségre gyakorolt kedvező hatással hozzák kapcsolatba, főleg az egészségesebb bélműködéssel, de a koszorúér betegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével és a jobb testtömeg szabályozással is.1,3
Hogyan járul hozzá a kenyér az európaiak étrendjéhez?
Általában véve egy európai uniós polgár 50 kg kenyeret fogyaszt évente, vagyis hozzávetőleg 137 grammot naponta (3-4 szelet fehér kenyeret). Mindamellett a fogyasztás változó: a német és osztrák polgárok fogyasztják a legtöbbet (80 kilogrammot fejenként évente) és Írország valamint az Egyesült Királyság lakói a legkevesebbet (kevesebb, mint 50 kilogrammot).4 Egy lassú, de egyenletes csökkenés (1-2%/év) figyelhető meg az Egyesült Királyság és Németország kenyérfogyasztásában.
Fogyasztói tévhitek a kenyérrel kapcsolatban
Egyre elterjedtebb az a hiedelem, hogy a keményítőtartalmú élelmiszerek, beleértve a kenyeret, testtömeg gyarapodást okoznak. Ez a hiedelem a növekvő népszerűségű, magas fehérje/alacsony szénhidrát tartalmú étrendekből ered, melyek gyakran eredményesek a rövidtávú testtömeg csökkentésben. Azonban inkább az összességében alacsonyabb energiabevitel vezet testtömeg csökkenéshez, mint önmagában a szénhidrátok fogyasztásának kerülése.5 Egy a közelmúltban készült átfogó felülvizsgálat eredményei szerint: a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek fogyasztása nem hozható összefüggésbe a testtömeg gyarapodással. Ez a kutatás azt is megállapította, hogy összefüggés van a finomított (fehér) lisztből készült kenyeret tartalmazó étrend és a túlzott mértékű hasi zsírlerakódás között (bár az, hogy valaki főként fehér kenyeret fogyaszt, utalhat arra, hogy kevésbé egészségesen étkezik).
Egy másik gyakori tévhit, hogy a kenyér felfúvódást okoz. Nincs olyan tudományos bizonyíték, ami egészséges emberek esetében alátámasztaná ezt.7 Ugyanakkor, olyan állapotokban, mint a coeliákia és a búza(fehérje)allergia, a kenyér (és más glutén vagy búza tartalmú étel) fogyasztása gasztrointesztinális károsodáshoz és rossz közérzethez vezethet. Azon személyek aránya, akik búza (és más élelmiszer) allergiásnak tekintik magukat, magasabb, mint a valós előfordulásé.7 Ha felmerül egy allergia vagy intolerancia gyanúja, fontos, hogy orvoshoz forduljanak vele és kivizsgálják. Az élelmiszerek egyszerű kizárása a táplálkozásból a nélkülözhetetlen tápanyagok alacsonyabb beviteléhez vezethet.
A kenyér tápértékének javítása
A kenyér sót is tartalmaz, amit ízesítőként és különféle funkcionális tulajdonságai miatt adnak hozzá. A só fontos a tésztakezelés, az íz, az állag és az eltarthatósági idő szempontjából. A legtöbb európai ország egyik alapélelmiszereként a kenyér az egyik fő forrása az összes só bevitelnek. Számos európai országban vannak a kenyér sótartalmának csökkentését szorgalmazó kezdeményezések, melyek az ausztriai és olaszországi 10-15%-os csökkentési célértékektől a horvátországi 30%-os csökkentési célértékig terjednek.
Más termékfejlesztések, mint pl. az élelmi rost, a teljes kiőrlésű gabonák, különféle magvak és omega-3 zsírsavak hozzáadása a kenyér tápanyagprofiljának javításához járultak hozzá, és ezek a fejlesztések várhatóan folytatódnak.