Kitekintő
Baktériumok a brit szupermarketek csirkéiben
2014. november 28.,
Faludi Linda
A brit élelmiszerbiztonsági hatóság (FSA) nyilvánosságra hozta két negyedévet felölő laborvizsgálatainak eredményeit, amelyek igazolták: a szigetország szupermarketeiben kapható friss csirkehús 70 százalékában kimutatható a campylobacter.
Campylobacter fertőzések
(Forrás: Informed)
Az FSA adatai a hatóság értelmezése szerint azt mutatják, hogy a brit szupermarketek nem teljesítik a campylobacterre vonatkozó célokat. A vizsgált áruházakban vásárolt csirkehús 70 százaléka tartalmazta a baktériumot, 18 százalékban pedig a legmagasabb koncentrációban volt jelen a kórokozó.
A hatóság most először meg is nevezte a problémás áruházakat, eszerint a fertőzöttségi arány az ASDA-nál volt a legmagasabb, az itt vásárolt minták 78 százaléka tartalmazta a baktériumot. A fertőzöttségi sorrendben a következő a Co-operative, majd a Morrisons, a Sainsbury's, a Waitrose és a Marks & Spencer, a sort a Tesco zárja 64 százalékos aránnyal. A The Independent emlékeztet arra, hogy ebben a vizsgálatban nem szerepelt az Aldi és a Lidl, mivel az adatfelvétel idején piaci részesedésük még túl alacsony volt ehhez.
A vizsgálat eredményét valószínűleg a második negyedéves minták rontották le, a nyári melegben ugyanis magasabb a campylobacter fertőzések aránya. Az előző időszakhoz képest egyedül az Asda rontott az eredményein, a Tesco pedig - az áruházak közül egyedüliként - csökkenteni tudta a legmagasabb fertőzöttségi szintet mutató csirkék számát.
Bár a baktérium megfelelő főzéssel vagy sütéssel elpusztítható, évente mintegy 280 ezren betegednek meg a kórokozó miatt a szigetországban, a legtöbb fertőzésért a szárnyashúsok a felelősek.