Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Baktériumok a brit szupermarketek csirkéiben

2014. november 28., Faludi Linda
Címkék: baktérium csirkehús fertőzés szupermarket
A brit élelmiszerbiztonsági hatóság (FSA) nyilvánosságra hozta két negyedévet felölő laborvizsgálatainak eredményeit, amelyek igazolták: a szigetország szupermarketeiben kapható friss csirkehús 70 százalékában kimutatható a campylobacter.

Campylobacter fertőzések

A Campylobacter fertőzések a gyomor-bél rendszert és a vért támadják meg, okozójuk a Campylobacter baktérium. A Campylobacter fertőzés leggyakoribb formája a gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz), mely szennyezett víz ivása, elégtelenül megfőzött szárnyas- vagy egyéb állati hús fogyasztása, illetve fertőzött állatokkal való kapcsolat útján kapható meg. A Campylobacter okozza a fejlődő országokba látogató utazók hasmenését is. A Campylobacter okozta gasztroenteritisz hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár, mely utóbbiak súlyosak is lehetnek. A hasmenés esetleg véres, és 38-40 °C-t elérő láz léphet fel.
 
Az időszakosan jelentkező láz lehet a Campylobacter okozta fertőzés egyetlen gyomor-bélrendszeren kívüli külső tünete. A testszerte megjelenő (szisztémás) Campylobacter fertőzés tünetei között szerepelhet a fájdalmas, vörös és duzzadt ízület, hasi fájdalom; valamint máj- és lépmegnagyobbodás. A fertőzés ritkán bár, de ráterjedhet a szívbillentyűkre (endokarditisz), agyra, valamint a gerincvelőre (meningitisz) is.

(Forrás: Informed)

Az FSA adatai a hatóság értelmezése szerint azt mutatják, hogy a brit szupermarketek nem teljesítik a campylobacterre vonatkozó célokat. A vizsgált áruházakban vásárolt csirkehús 70 százaléka tartalmazta a baktériumot, 18 százalékban pedig a legmagasabb koncentrációban volt jelen a kórokozó.
 
A hatóság most először meg is nevezte a problémás áruházakat, eszerint a fertőzöttségi arány az ASDA-nál volt a legmagasabb, az itt vásárolt minták 78 százaléka tartalmazta a baktériumot. A fertőzöttségi sorrendben a következő a Co-operative, majd a Morrisons, a Sainsbury's, a Waitrose és a Marks & Spencer, a sort a Tesco zárja 64 százalékos aránnyal. A The Independent emlékeztet arra, hogy ebben a vizsgálatban nem szerepelt az Aldi és a Lidl, mivel az adatfelvétel idején piaci részesedésük még túl alacsony volt ehhez.
 
A vizsgálat eredményét valószínűleg a második negyedéves minták rontották le, a nyári melegben ugyanis magasabb a campylobacter fertőzések aránya. Az előző időszakhoz képest egyedül az Asda rontott az eredményein, a Tesco pedig - az áruházak közül egyedüliként - csökkenteni tudta a legmagasabb fertőzöttségi szintet mutató csirkék számát.
 
Bár a baktérium megfelelő főzéssel vagy sütéssel elpusztítható, évente mintegy 280 ezren betegednek meg a kórokozó miatt a szigetországban, a legtöbb fertőzésért a szárnyashúsok a felelősek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez