Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Így csapnak be minket a kekszek címkéi

2014. november 27., eufic/Faludi Linda
Címkék: élelmiszer címke tápérték jelölés adag
Egy hat európai ország polgárainak részvételével készült kutatás igazolta, hogy a fogyasztók általában a valóságnak megfelelően értékelik egy-egy élelmiszer egészségre gyakorolt hatását, ha azon 100 grammra kivetített tápértéket tüntetnek fel. Az is kiderült azonban, hogy a "tipikus adag" megjelölés jelentősen befolyásolja a döntéseinket.
A Surrey-i Egyetem kutatói több mint 13 ezer embert kérdeztek meg az élelmiszerek tápértékéről. A hat európai országban végzett felmérés célja az volt, hogy kiderítse, érdemes-e a termékeken 10 grammra, illetve 100 milliliterre megadni a különböző tápanyagok mennyiségét vagy inkább az adagonkénti jelölés a hasznos.
 
A Monique Raats vezetésével készült kutatás az EUFIC tudósítása szerint kimutatta, hogy a fogyasztók általában helyesen ítélik meg a tápanyagok hasznosságát egy-egy termékben, ha azokon a standard, 100 gr/ml jelölés megtalálható. Ugyanakkor a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogyan hat a döntéshozatalra, ha egy terméken egy adagra, illetve fél adagra kiszámolva is feltüntetik a tápértékeket.
 
Az eredmények igazolták, hogy a gyártók által gyakran alkalmazott trükk beválik, ha olyan élelmiszerekről van szó, amelyeknél a hivatalos adag jóval kisebb 100 grammnál. Ilyenek például a snackek és kekszek: a gyártók két-három darab kekszet tekintenek egy adagnak és ennek megfelelően 15-20 grammra vetítve is feltüntetik a tápanyagtartalmat. Ahol az adagonkénti és a referencia tápértékek között nagy volt az eltérés, ott a referencia értékeket használó gyártók húzták a rövidebbet: a fogyasztók ezeket a termékeket jóval egészségtelenebbnek tartották. A kísérlet ezzel igazolta a referencia mennyiségek használatának fontosságát és azt, hogy figyelmet kell fordítani az adagok meghatározására is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez