Egészséges táplálkozás
Így csapnak be minket a kekszek címkéi
2014. november 27.,
eufic/Faludi Linda
Egy hat európai ország polgárainak részvételével készült kutatás igazolta, hogy a fogyasztók általában a valóságnak megfelelően értékelik egy-egy élelmiszer egészségre gyakorolt hatását, ha azon 100 grammra kivetített tápértéket tüntetnek fel. Az is kiderült azonban, hogy a "tipikus adag" megjelölés jelentősen befolyásolja a döntéseinket.
A Surrey-i Egyetem kutatói több mint 13 ezer embert kérdeztek meg az élelmiszerek tápértékéről. A hat európai országban végzett felmérés célja az volt, hogy kiderítse, érdemes-e a termékeken 10 grammra, illetve 100 milliliterre megadni a különböző tápanyagok mennyiségét vagy inkább az adagonkénti jelölés a hasznos.
A Monique Raats vezetésével készült kutatás az EUFIC tudósítása szerint kimutatta, hogy a fogyasztók általában helyesen ítélik meg a tápanyagok hasznosságát egy-egy termékben, ha azokon a standard, 100 gr/ml jelölés megtalálható. Ugyanakkor a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogyan hat a döntéshozatalra, ha egy terméken egy adagra, illetve fél adagra kiszámolva is feltüntetik a tápértékeket.
Az eredmények igazolták, hogy a gyártók által gyakran alkalmazott trükk beválik, ha olyan élelmiszerekről van szó, amelyeknél a hivatalos adag jóval kisebb 100 grammnál. Ilyenek például a snackek és kekszek: a gyártók két-három darab kekszet tekintenek egy adagnak és ennek megfelelően 15-20 grammra vetítve is feltüntetik a tápanyagtartalmat. Ahol az adagonkénti és a referencia tápértékek között nagy volt az eltérés, ott a referencia értékeket használó gyártók húzták a rövidebbet: a fogyasztók ezeket a termékeket jóval egészségtelenebbnek tartották. A kísérlet ezzel igazolta a referencia mennyiségek használatának fontosságát és azt, hogy figyelmet kell fordítani az adagok meghatározására is.