Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Uniós segítség a vállalkozásoknak

2014. március 18., Európai Bizottság/SV
Címkék: vállalkozás csőd fizetésképtelen cégek szerkeszetátalakítás
Az Európai Unióban évente mintegy 200 ezer vállalkozás megy csődbe, és ennek következtében 1,7 millió munkavállaló megélhetése kerülhet veszélybe. Az EU javaslatokat fogalmaz meg a pénzügyi nehézséggel küzdő cégek megsegítésére és a csődbe ment kezdő vállalkozók újrakezdési esélyeinek javítására.
A nemzeti fizetésképtelenségi szabályok megreformálása minden érdekelt fél számára előnyös lesz. Nemcsak a jobb sorsra érdemes, életképes vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megóvása a tét ugyanis: a szabályok átalakításának az is a célja, hogy csökkenjen a befektetési kockázat, javuljon a hitelezők részére történő visszafizetések aránya és bővüljenek a határokon átívelő befektetések.
 
Az EU egységesebb, következetesebb rendszer kialakítására törekszik, ezért azt javasolja a tagállami kormányoknak, hogy a jelenlegi előírások helyett – melyek gyakran arra sarkallják a pénzügyi nehézséggel küzdő cégeket, hogy csődöt jelentsenek – léptessenek életbe olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a fizetésképtelenség felé sodródó vállalkozások számára a szerkezetátalakítást. A Bizottság által szorgalmazott intézkedések célja, hogy:


A korai szerkezetátalakításra jelenleg számos EU-tagországban nincs lehetőség, ott pedig, ahol a vállalkozók élhetnek ezzel a lehetőséggel, az eljárások gyakran körülményesek vagy költségesek, ami eltántorítja a cégeket attól, hogy megpróbálják elkerülni a csődöt.
 
A tagállamok jogszabályai közötti különbségek hatással vannak a más tagországbeli hitelezők kártalanítására, a határokon átívelő befektetési döntésekre, valamint a vállalatcsoportok szerkezetátalakítására.
 
Ha a szabályozás következetesebbé válik uniós szinten, azáltal csökkenni fog a más országokba irányuló befektetések kockázata, és javulni fog a hitelezők kártalanítása csőd esetén. Az adósságok rendezésére vonatkozó szabályok egységesítése azt is elő fogja segíteni, hogy a csődbe ment vállalkozók új céget alapítsanak. Ez nagyon fontos, hiszen a tapasztalatok szerint azok a kezdő vállalkozók, akiknek első próbálkozása kudarccal végződik, másodjára nagyobb sikerrel állják meg a helyüket a versenyben.

Következő lépések

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy egy éven belül hozzanak megfelelő intézkedéseket. A Bizottság értékelni fogja az elért eredményeket, és szükség esetén további intézkedéseket fog javasolni.
 
A több államra kiterjedő fizetésképtelenségi eljárásra vonatkozó jelenlegi szabályokat korszerűsítő intézkedéscsomagot az Európai Parlament már jóváhagyta. Most a tagállami minisztereken a sor, hogy az EU Tanácsában elfogadják a kezdeményezést.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez