Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Az EP elutasította a nanorészecskékre vonatkozó új meghatározást

2014. március 17., Európai Parlament/SV
Címkék: Európai Parlament Európai Bizottság nanorészecskék fogyasztó élelmiszercímke nanoanyag
Alacsony zsírtartalmú ízletes fagylalt, vitaminokkal dúsított olaj, halolajat tartalmazó kenyér - mind mesterséges nanorészecskéket tartalmazó élelmiszerek. Egyelőre nem tudni, hogy fogyasztásuk mennyire biztonságos, a fogyasztó azonban szabadon dönthet: az uniós szabályok értelmében a termék csomagolásán fel kell tüntetni, hogy tartalmaz-e ilyeneket.
Az Európai Bizottság a nanorészecskék új definícióját javasolta, az EP azonban nemet mondott erre. -A nanorészecskék a méter milliárdnyi részénél is kisebb részecskék. A mesterséges nanorészecskéket az ételek ízének, színének és állagának megváltoztatására használják. Ezek az anyagok, amelyek nano méretben máshogy viselkednek, mint nagyobb méretben, könnyen beépülnek az emberi szervezetbe.
 
A jelenlegi uniós szabályok a mesterséges nanoanyagokat 100 nanométernél kisebb méretű anyagokként definiálják. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a nanoanyagoknak legalább 50%-ban olyan részecskékből kell állniuk, amelyek mérete 1–100 nanométer közötti. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 10%-ban szabályozta volna ezt az arányt.
 
Az Európai Parlament március 12-én elutasította ezt a meghatározást, mivel az lehetővé tenné, hogy a már piacon lévő nanoméretű élelmiszer-adalékanyagokat ne kelljen feltüntetni a termékek csomagolásán.
 
A képviselők egyúttal azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy nyújtson be egy olyan új javaslatot, amely figyelembe veszik a Parlament álláspontját.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez