Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Közös érdek a fogyasztói bizalom helyreállítása

2014. március 18,, biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: pénzügy fogyasztóvédelem felügyelet biztosítási felügyelet pénzügyi szolgáltató
Március 14-én konferenciát tartottak Bukarestben az európai pénzügyi szektor fogyasztóvédelmi kérdéseiről, ahol piaci tisztességről, a fogyasztói bizalomról és a felügyeletek szerepéről is szó esett. A fogyasztók pénzügyi szolgáltatókba vetett bizalmának helyreállítása a piaci szereplők, nemzeti felügyeletek és az európai szervezetek számára is stratégiai célkitűzés – hangzott el a nyitóelőadásban.
A román felügyelet elismerte, hogy hiába a megfelelő szabályozás, ha nem történik időben fellépés a piaci anomáliákkal, tisztességtelen vállalati gyakorlatokkal szemben, akkor csak egy üres formáról van szó.
 
Az erős felügyelet növeli a hitelességet a piacon – mondta Gabriel Bernardino a Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke, azonban a jó szabályozás csak az első lépés, annak végrehajtása elengedhetetlen a tényleges és hatékony fogyasztóvédelemhez. Éppen ezért az EIOPA egyik fő prioritása, hogy létrejöjjön egy egységes és koherens biztosítási felügyeleti keretrendszer az Európai Unióban – közölte Bernardino Bukarestben.
 
Az EIOPA álláspontja szerint két fő kérdéssel kell foglalkozni a fogyasztóvédelem területén: egyrészt a felügyeleteknek meg kell győződniük róla, hogy a biztosítók fizetőképessége megfelelő, vagyis képesek teljesíteni a biztosítottakkal szembeni kötelezettségeiket. Másrészt arról is meg kell bizonyosodniuk, hogy a fogyasztókkal tisztességesen bánnak, értéket kapnak a pénzükért és hozzáférnek a megfelelő információkhoz a biztosítási termékekkel kapcsolatban.
 
A globális pénzügyi szektor növekvő összefonódása, illetve az ebbe vetett fogyasztói bizalom helyreállítása volt a fő témája a Biztosítási Felügyeletek Nemzetközi Szövetségének (IAIS) elnöke, Peter Braumüller előadásának is. A pénzügyi szektor és a reálgazdaság közötti szoros összekapcsolódások ugyan nem érzékelhetőek minden országban, azonban a trend mindenképp globálisnak nevezhető. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy mi történt az USA-ban, vagy a világ egyéb részein és hogy ez miknét befolyásolja a globális gazdasági rendszert – közölte Braumüller. Éppen ezért figyelembe kell venni, hogy nem vagyunk elszigeteltek, sőt, szorosan kapcsolódunk a külső környezethez. Éppen ezért jobban meg kell értenünk a folyamatokat, és szorosabb együttműködésre van szükség a felügyeletek között – véli az IAIS elnöke.
 
A konferencián a román biztosítási piacot befolyásoló legutóbbi eseményekről is szó esett, amelyek erősen aláásták a piac hitelességét, valamint megingatták a lakosság bizalmát a pénzügyi felügyeleti rendszerben. A Román Pénzügyi Felügyeleti Hatóság alelnöke szerint a megfelelő szabályok, valamint annak ellenére, hogy a piaci problémák viszonylag régóta ismertek voltak, nem került sor hatékony fellépésre a problémás vállalatokkal szemben. A jelenlegi helyzetből tehát az a tanulságot kell levonni, hogy az időzítés szerepe kulcsfontosságú a pénzügyi piacok felügyelete során – véli Daniel Dãianu.
 
A konferencia során számos releváns esettanulmányt is bemutattak, kiemelve a felügyelet, az egyéb piaci szervezetek és a biztosítótársaságok lehetőségeit a fogyasztóvédelem megerősítése, a piaci magatartás javítása, és a közvélemény bizalmának erősítése érdekében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez