Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A sófogyasztás veszélyeire figyelmeztet a WHO

Ingyenes applikáció a tudatosabb vásárláshoz

2014. március 13., Consumers International/FL
Címkék: élelmiszer sófogyasztás okostelefon alkalmazás applikáció élelmiszer sótartalma
Március 10-16 a só hete, a fogyasztóvédelmi és egészségügyi szervezetek ezt a pár napot arra használják, hogy figyelmeztessenek: a fejlett országok lakossága túl sok sót fogyaszt, ráadásul a sótartalom jelentős részét tudta nélkül, feldolgozott élelmiszerekkel viszi be a szervezetébe. A „Switch the Salt” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sófogyasztás veszélyeire.
Az akció indokolt, hiszen a napi teljes sómennyiség mintegy 75 százalékát feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el, sok vásárló így nem is tudja pontosan, mennyit sót tartalmaz egy-egy termék.
 
A túl sok só a magas vérnyomás és ebből adódóan a szív- és érrendszeri betegségek egyik okozója lehet, utóbbi pedig vezető halálok világszerte – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
 
Ezen segít a FoodSwitch nevű ingyenes okostelefon alkalmazás, amely Android és iOS operációs rendszeren is fut. Az applikáció könnyen értelmezhető színkóddal jelzi az élelmiszerek sótartalmát és ha szükséges, egészségesebb alternatívát is kínál a túl magas sótartalmú termékek helyett. Emellett természetesen a zsír- fehérje- és szénhidrát mennyiségeket is feltünteti. A szoftver adatbázisában mintegy 38 ezer termék található, amelyeket a vonalkódjuk beolvasásával ismer fel. Az applikációt a fejlesztők elsősorban az ausztrál piacra tervezték, így a hazai kínálatban szereplő élelmiszerek egy részét nem ismeri fel, ennek ellenére jó útmutatóként szolgálhat a hazai fogyasztók számára is.

Az applikáció innen letölthető:

http://www.foodswitch.co.nz/content/download-foodswitch

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez