Élelmiszer
A sófogyasztás veszélyeire figyelmeztet a WHO
Ingyenes applikáció a tudatosabb vásárláshoz
2014. március 13.,
Consumers International/FL
Március 10-16 a só hete, a fogyasztóvédelmi és egészségügyi szervezetek ezt a pár napot arra használják, hogy figyelmeztessenek: a fejlett országok lakossága túl sok sót fogyaszt, ráadásul a sótartalom jelentős részét tudta nélkül, feldolgozott élelmiszerekkel viszi be a szervezetébe. A „Switch the Salt” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sófogyasztás veszélyeire.
Az akció indokolt, hiszen a napi teljes sómennyiség mintegy 75 százalékát feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el, sok vásárló így nem is tudja pontosan, mennyit sót tartalmaz egy-egy termék.
A túl sok só a magas vérnyomás és ebből adódóan a szív- és érrendszeri betegségek egyik okozója lehet, utóbbi pedig vezető halálok világszerte – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Ezen segít a FoodSwitch nevű ingyenes okostelefon alkalmazás, amely Android és iOS operációs rendszeren is fut. Az applikáció könnyen értelmezhető színkóddal jelzi az élelmiszerek sótartalmát és ha szükséges, egészségesebb alternatívát is kínál a túl magas sótartalmú termékek helyett. Emellett természetesen a zsír- fehérje- és szénhidrát mennyiségeket is feltünteti. A szoftver adatbázisában mintegy 38 ezer termék található, amelyeket a vonalkódjuk beolvasásával ismer fel. Az applikációt a fejlesztők elsősorban az ausztrál piacra tervezték, így a hazai kínálatban szereplő élelmiszerek egy részét nem ismeri fel, ennek ellenére jó útmutatóként szolgálhat a hazai fogyasztók számára is.
Az applikáció innen letölthető: