Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Zöld kávé kivonat - az új csodaszer?

2014. május 27., vs.hu/SV
Címkék: fogyókúra zöld kávé diéta kutatás zöld kávé kivonat
Lassan egy éve tartja lázban az embereket és a fogyni vágyókat a zöld kávé, teljes nevén: zöld kávé kivonat. A reklámok és az ígéretek szerint, ha napi háromszor beveszünk egyet a teljesen és kizárólag természetes anyagokból készült pirulából, akkor lefogyunk.
A zöld kávé egészen addig, míg fel nem dolgozzák, teljesen megegyezik az általunk ismert klasszikus kávéval. A zöld kávé „nem csalás, nem ámítás”-kávébabból készül, barna testvérétől csupán az különbözteti meg, hogy nincs megpörkölve. A szakemberek elmondása szerint éppen ez az, amitől a zöld kávé más. Ugyanis a pörkölés során a kávébabok kémiája megváltozik, és bizonyos anyagok kisebb számban maradnak meg a babban.
 
A zöld kávé hívek vallják – egyébként ebben a szer kritikusai is egyetértenek –, hogy a pörköletlen kávéban nagyobb arányban található meg a klorgénsav.
 
A klorgénsav csökkenti a glükózfelszívódást, tehát csökkenti a vércukorszintet, erre pedig könnyű ráhúzni a konklúziót: fogyaszt. Azonban Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet adjunktusa és a Ködpiszkáló blog szerzője kiemeli: bár a klorgénsav befolyásolhatja a vércukorszintet, ebből nem következik, hogy fogyasztó hatása is lenne, ahogy erről klinikai adat nincs is.
 
A szerrel kapcsolatban annyira nincs klinikai feljegyzés, hogy az ember bárhol keres róla adatot, egyetlen orvosi kutatást talál, ami hatásos, ha hinni akarunk, de a szkeptikusok számára igen gyenge lábakon áll.
 
A sok helyen elérhető kutatás az amerikai Dr. Joe Vinson nevéhez köthető. Az orvos 22 héten keresztül vizsgálta a zöld kávé kivonat hatásait és látszólag sikerült bebizonyítania,a zöld kávé kivonat fogyasztó hatását.
 
16 embert kért fel arra, hogy vezessen étkezési naplót, miközben a csapat egyik felének nagy dózisban adta a zöld kávé kivonatot, a maradék pedig kisebb dózist kapott. Ráadásul azt a csavart is belerakta a vizsgálatba, hogy egy ponton a két csoportot felcserélte. Az eredményei kimutatták, hogy a nagyjából három hónapos kísérlet során az alanyok közel nyolc kilót fogytak.

A gyógyszerkísérleteket soha senki nem igazolta

A vizsgálat azonban néhány fontos kérdést vet fel, például nem derül ki, mi alapján választották ki a résztvevőket és az sem, hogy miért ennyire kevés emberen tesztelte a doktor a csodaszert, ráadásul arról sincs információ, hogy a résztvevők nem diétáztak-e a kísérlet során. Így pedig nem lehet biztosra venni, hogy a fogyás a zöld kávénak köszönhető.
 
Az is érdekes, hogy a komoly cikkek bőrébe bújtatott reklámokra kommentelő Facebook felhasználók közül az összes profil hamisnak tűnik. Rákattintás után a facebookozó oldala nem tekinthető meg. Sőt a legtöbb zöld kávéról szóló fórumon is nagyjából ugyanazokba a promotáló kommentekbe futunk bele.
 
A valódinak tűnő bejegyzések pedig szinte egytől egyig arról számolnak be, hogy a kapszula nem hozta meg a várt eredményt.

Nincs "csodapirula"

Kisa Judit dietetikus azt mondta hogy pályafutása során már annyi csodaszerrel találkozott, hogy néha már nem is tudja megkülönböztetni őket egymástól. Kisa elmondta, nem létezik olyan pirula, amely biztos fogyást eredményez. – Két olyan dolog van, ami fogyaszt: a kevés kalóriabevitel és a hormonháztartás rendben tartása – mondta a szakember.
 
A dietetikus azonban arra is felhívta a figyelmet, azért is fontos, hogy óvatosan bánjunk ezekkel a fogyasztó kapszulákkal, mert ha természetes anyagból is készül, káros lehet az egészségre. – Bármilyen természetes anyag felboríthatja a szervezetünket, ha túl nagy mennyiséget fogyasztunk belőle – intett óvatosságra a szakember.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez