Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Hasznos tanácsok külföldi utazáshoz

2014. május 20., Európai Bizottság/SV
Címkék: utazás Európa Európai Unió utasjogok segélyhívó repülőjegy elveszett csomag
Sok európai polgár tervez utazást Európában vagy akár más földrészre. Az Európai Bizottság összegyűjtötte azokat a hasznos információkat, melyek nélkülözhetetlenek lehetnek, ha az utazás során problémák merülnének fel.
Ha nem tudja, hogy baleset esetén ki fogja állni kezelésének költségeit, vagy tudni szeretné, milyen papírokat kell beszereznie, ha kutyáját is magával szeretné vinni, íme egy hasznos válogatás azokból az intézkedésekből, amelyekkel az Európai Unió az Ön utazását kívánja megkönnyíteni.

Európán kívülre utazom, de országom ott nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal. Kivel vegyem fel a kapcsolatot, ha segítségre van szükségem?

Mivel Ön egy uniós tagállam polgára, automatikusan uniós polgárnak minősül, így az Unió területén kívül konzuli segítségnyújtásra jogosult – abban az esetben is, ha saját országának nincs ott képviselete. Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkeresheti és segítséget kérhet, ha például letartóztatják, komoly balesetet szenved, illetve fontos iratokat veszít el.
 
Krízishelyzetekben is jogosult támogatásra: az uniós tagállamoknak kötelességük, hogy szükség esetén saját állampolgáraikhoz hasonlóan az uniós polgárokat is kimenekítsék.
 
Az Európai Bizottság konzuli védelemről szóló weboldaláról megtudhatja, hogy utazási célállomásán az Ön országa rendelkezik-e külképviselettel:

Kihez forduljak, ha a gyermekem eltűnt?

Az Európai Unió közös segélyhívó számot hozott létre (116 000), amelyen a gyermekek eltűnése az EU területén bárhol bejelenthető. Ezt a számot hívhatják azok a szülők, akiknek a gyermeke eltűnt, azok a gyerekek, akik eltévedtek vagy elszöktek hazulról, valamint mindazok, akik úgy gondolják, hogy hasznos információval tudnak szolgálni egy eltűnt gyermek hollétéről. Hívásukat egy tapasztalt szervezet munkatársai fogadják, akik pszichológiai, jogi vagy adminisztratív támogatást és gyakorlati tanácsadást nyújtanak.

Ha késik a repülő, a vonat, a busz vagy a hajó, vagy törölték a járatot…

Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályoknak köszönhetően amennyiben járata több órát késik vagy utazása hosszú késéssel kezdődik meg, a közlekedési társaság, amellyel utazik, köteles méltányos kompenzációban részesíteni Önt. Amennyiben utazását törölték, és az éjszakát utazási célállomásától távol, egy szállodában kell töltenie, akkor a légitársaságnak vagy a vasúttársaságnak ki kell fizetnie ennek költségeit. Utazása előtt járjon utána, miként élhet jogaival, ha az EU-ban repülővel, hajóval, vonattal vagy autóbusszal közlekedik, vagy töltse le a Bizottság mobiltelefonos alkalmazását.

Milyen különleges jogok illetik meg a fogyatékos utazókat?

Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályok megvédik a fogyatékos és a mozgáskorlátozott személyeket a diszkriminációval szemben légi vagy vasúti utazás során, és gondoskodnak arról, hogy ugyanúgy hozzáférhessenek a közlekedéshez, mint más polgárok.
 
Ha autóval utazik, és saját hazájában jogosult arra, hogy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet vegyen igénybe, akkor Európa valamennyi országában igénybe veheti az ilyen parkolóhelyeket. Ehhez csupán a fogyatékosok egységesített parkolási igazolványára van szüksége.

Lefoglaltam egy szervezett utazást, de az utazásszervező csődbe ment. Kaphatok visszatérítést?

A szervezett utazásokat szabályozó irányelv megvédi a nyaralni induló európai fogyasztókat, és azon előre lefoglalt szervezett utakra vonatkozik, amelyek az alábbiak közül legalább kettőt tartalmaznak: 1. utaztatás, 2. szállás, 3. egyéb idegenforgalmi szolgáltatások, például városnézés (a csomag részeként értékesítve).
 
Az irányelv által biztosított védelem a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelősségre (pl. elvárt színvonal alatti hotelek) és az utazásszervező vagy a légitársaság csődje esetén szükséges védelemre terjed ki.
 
Az Európai Bizottság új javaslatai alapján – melyeket az Európai Parlament is támogat – a jövőben ezt a védelmet azokra is ki fogják terjeszteni, akik az interneten (egy vagy több, egymással üzleti kapcsolatban lévő kereskedőnél) foglalnak le szervezett utakat (MEMO/14/184). Ennek eredményeként mintegy 120 millió személy részesül majd további védelemben.
 
A nyaralás annyira tetszett, hogy meg szeretném venni egy ingatlan időben megosztott használati jogát ugyanazon az üdülőhelyen. Mire kell figyelmet fordítanom?
 
Az uniós szabályoknak köszönhetően az időben megosztott ingatlan használati jogát árusítóknak részletes információkkal kell szolgálniuk a vásárlók számára, mégpedig kellő időben, mielőtt a fogyasztót bármilyen szerződés is kötné. Beletartozik ebbe a fizetendő ár, a termék leírása, illetve azon tartózkodás pontos időpontja és időtartama, amelyre a fogyasztó a szerződés szerint jogosult. Amennyiben az ügyfél úgy kívánja, az információt az ő anyanyelvén kell közölni.
 
A szabályok biztosítják azt is, hogy az ügyfél 14 naptári napon belül elállhat a szerződéstől, és a 14 nap letelte előtt a kereskedők semmilyen formában sem kérhetnek előleget vagy foglalót. A szerződés megkötése előtt a kereskedőtől elvárják, hogy kifejezetten hívja fel a fogyasztó figyelmét az elállási jog létezésére, az elállási időszak időtartamára, valamint az előlegfizetés tilalmára az elállási időszakon belül.

A nyaralásra szánt pénzem nagy részét felemésztik a rendkívül magas telefonszámlák. Hogyan tudom csökkenteni a telefonköltségeket az utazás alatt?

Az EU még utazása alatt is segít Önnek pénzt megtakarítani azáltal, hogy az idén nyáron tovább csökkentette az árakat. Az adatbarangolás tekintetében ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent a barangolás ára (egy kilobájtos számlázási egységgel). Az összes barangolási díj új felső határait megtekintheti az alábbi táblázatban. Ezen túlmenően 2014. július 1-jétől néhány európai mobilszolgáltató lehetővé teszi, hogy utazása előtt Ön külön szerződést kössön barangolás céljára, és – amennyiben erre lehetőség van – egy helyi barangolási szolgáltató szolgáltatásait vegye igénybe abban az országban, amelyikbe ellátogat. Így össze tudja hasonlítani a barangolási ajánlatokat, és nyaralása során kihasználhatja a vonzóbb ajánlatok és a kedvezőbb árak nyújtotta lehetőségeket. Mindez jó hír, hiszen nyugodtan nyaralhat és élvezheti a szabadságát, miközben kapcsolatban maradhat otthon maradt családtagjaival és barátaival.


Mobilszolgáltatás típusa az EU-ban Maximális díjak 2013-ben Maximális díjak 2014-ben
Kimenő hívás percenként 24 eurócent percenként 19 eurócent
Fogadott hívás percenként 7 eurócent percenként 5 eurócent
SMS-küldés legfeljebb 8 eurócent legfeljebb 6 eurócent
Adatletöltés megabájtonként 45 eurócent megabájtonként 20 eurócent

Mit kell tudnom, ha a háziállatomat (macska, kutya vagy vadászgörény) magammal szeretném vinni, amikor az Unióban nyaralok?

Ha az EU-n belül utazik, háziállatát gond nélkül magával viheti, amennyiben betartja a következő szabályokat:
 
Ha kutyáját, macskáját vagy vadászgörényét viszi magával, gondoskodjon arról, hogy háziállata veszettség elleni védőoltást kapjon, és ez az állatútlevélbe is be legyen jegyezve.
 
Amennyiben Írországba, Máltára vagy az Egyesült Királyságba utazik, háziállatának parazitaellenes kezelésen is át kell esnie.
 
Ha kutyája vagy macskája 3 hónapnál fiatalabb vagy nem kutyával, macskával vagy vadászgörénnyel, hanem valamilyen más háziállattal kíván utazni, országspecifikus szabályok lehetnek érvényben.
 
Amennyiben Ön uniós polgár, és háziállatával egy Unión kívüli országból tér vissza, állatútlevélre van szüksége háziállata azonosításához. Az utazási célállomástól függően előfordulhat, hogy a veszettség elleni oltáson túl a háziállatoknak további vizsgálatokon kell átesniük a nyaralás megkezdése előtt.
 
Amennyiben Ön Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Svájc vagy a Vatikáni Városállam lakosa, és rendelkezik állatútlevéllel a háziállata számára, ugyanolyan jogok illetik meg, mint az Unió állampolgárait.
 
Indulás előtt ellenőrizze, milyen követelmények vannak érvényben abban az országban, amelyikbe utazni kíván.

Hozhatok haza húst vagy sajtot a külföldi nyaralásomról?


Egy nem uniós országból való hazatéréskor tilos behozni bármilyen húsipari vagy tejterméket, akár saját magának szánja, akár másoknak adná ajándékként.
Amennyiben a Feröer-szigetekről, Grönlandról vagy Izlandról tér haza, maximum 10 kilogrammot hozhat be bizonyos állati eredetű termékekből, csecsemőknek szánt tejporból és gyerektápszerből vagy orvosi okokból indokolt speciális háziállat-eledelből. Ahhoz, hogy szállíthatók legyenek, ezeket a termékeket zárt csomagolásban kell tartani, súlyuk nem lehet több 2 kilogrammnál, és nem igényelhetnek hűtést.
Grönlandról halak és bizonyos kagylófélék is behozhatók, amennyiben súlyuk nem haladja meg a 20 kilogrammot. A Feröer-szigetek vagy Izland esetében nincs súlykorlátozás.
Más állati eredetű termékek, például a méz esetében két kilogrammos súlykorlátozás van érvényben.
Az EU tagállamain belül az állati eredetű termékek szállítására ezek a szabályok nem vonatkoznak. Nem érvényesek abban az esetben sem, ha Ön Andorrából, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból vagy Svájcból érkezik.
Harmadik országban megjelenő fertőző állatbetegségek esetén az EU további korlátozásokat vezethet be.
Kétség esetén egyeztessen az Unióba történő belépés helyszínén (repülőtér, kikötő, út, stb.) található állat-egészségügyi szolgálattal.
Fontos emlékeztetni arra, hogy ezek a szabályok az Ön egészségének, valamint az EU állatállományának a komoly állatbetegségektől való megóvása érdekében vannak érvényben.

Mire figyeljek, ha hitelt veszek fel a nyaralásra?


A fogyasztói hitelekről szóló uniós irányelv alapján Önt megilletik bizonyos jogok, ha hitelre vásárol. Ezek közül az öt legfontosabb:
A fogyasztói hitelek hirdetéseinek átláthatóknak és könnyen érthetőknek kell lenniük.
A szerződés aláírása előtt elegendő információt kell kapnia ahhoz, hogy a piac különböző ajánlatait össze tudja hasonlítani egymással.
Ha aláír egy szerződést, arról másolatot kell kapnia.
Amennyiben meggondolja magát, 14 naptári napon belül elállhat a szerződéstől.
A szerződésnek tartalmaznia kell azt a lehetőséget, hogy Ön egy méltányos kompenzáció ellenében a tervezettnél hamarabb is visszafizethesse a hitelt.

Hazatértem után kihez fordulhatok jogorvoslati segítségért, ha külföldi nyaralásom alatt egy vásárlás kapcsán problémák merülnek fel?

Ha Ön az EU-ban, illetve Norvégiában vagy Izlandon él, térítésmentes segítségnyújtásra jogosult, amikor visszatér hazájába. Ha problémákba ütközött egy autó bérlése vagy egy utazási csomag vagy repülőjegy foglalása során az EU valamelyik országában, Norvégiában vagy Izlandon való utazásakor, hazatértét követően lépjen kapcsolatba az országában található Európai Fogyasztói Központtal. Ott segíthetnek Önnek megoldást találni az olyan problémákra is, amelyek akkor merültek fel, amikor egy másik európai országból rendelt nyaralási cikkeket.
 
Az Európai Fogyasztói Központok azok számára is hasznos szaktanácsadással tudnak szolgálni, akik Brazíliába utaznak a labdarúgó-világbajnokságra. Erről a weboldalról letölthet egy a labdarúgó-világbajnokság alkalmából összeállított útmutatót, amely tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen jogok illetik meg Önt mint fogyasztót Brazíliában.

Nyaralásom alatt vettem egy pár új cipőt, ami azonban egy hét után tönkrement. Hogyan kaphatom vissza a pénzemet? Milyen szabályok vonatkoznak erre?

Önt megilletnek bizonyos alapvető fogyasztói jogok, bárhol is vásárol az EU-ban. Ilyen például a kétéves garancia: az eladó köteles a vásárlás időpontjától számított két éven belül térítésmentesen kijavítani vagy kicserélni a hibás terméket. Ha erre ésszerű időn belül vagy különös vesződség nélkül nincs lehetőség, Ön árengedményre vagy a vételár teljes visszatérítésére jogosult. A kereskedelmi jótállások nem helyettesítik ezt a jogszabályban előírt kétéves garanciát, legfeljebb kiegészíthetik azt.
 
Függetlenül attól, hogy Ön mely ország állampolgára, ha bárhol az EU területén árut vagy szolgáltatást vásárol, az uniós fogyasztóvédelmi rendelkezések érvényesek. Az értékesített termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó jótállást Európa-szerte jogszabály rögzíti. Uniós irányelv határozza meg a vevők számára nyújtandó védelem minimális szintjét. A tagállamok kötelesek átültetni nemzeti jogrendjükbe az uniós rendelkezéseket. A tagállami jogszabályok ugyanakkor az EU által biztosított védelemnél magasabb szintű védelmet is előírhatnak.
 
A kis értékű követelések európai eljárásának köszönhetően Ön csupán három egyszerű lépésben visszaigényelheti egy külföldön vásárolt hibás termék vételárát. Ezt az eljárást sok esetben, és Dánián kívül valamennyi uniós országban igénybe veheti. A hagyományos bírósági eljárásokhoz képest ez egy gyors és költséghatékony eljárás, amely jelenleg a 2000 eurót meg nem haladó kereskedelmi, köztük a fogyasztói ügyletek rendezéséhez vehető igénybe. Csupán egy formanyomtatványt kell benyújtania az illetékes bírósághoz.
 
Emellett egy újabb jó hír a fogyasztók számára, hogy június 13-ától a fogyasztók jogaira vonatkozó új uniós szabályok lépnek érvénybe, amelyek minden európai polgár számára lehetővé teszik, hogy amennyiben kívánja, 14 napon belül visszaküldhesse az interneten, postai úton vagy telefonon történő távértékesítés keretében vásárolt termékeke.

Mi van akkor, ha orvoshoz kell mennem külföldön?

Ha megbetegszik vagy baleset éri valamelyik uniós országban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban való utazása során, joga van a sürgős ellátáshoz. Ehhez az európai egészségbiztosítási kártyára van szüksége. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron fog ellátásban részesülni, mint az adott ország biztosítottjai. Ne felejtse el tehát egészségbiztosítójától kikérni e kártyát, amelynek kiállítása ingyenes.
 
Hogy mindig Önnél legyenek azok a sürgősségi telefonszámok, amelyekre szüksége lehet, illetve hogy részletesebben tudjon tájékozódni az igénybe vehető kezelésekről és azok költségeiről, valamint arról, hogy miként igényelhet visszatérítést és kihez fordulhat, ha elveszti a kártyát, töltse le a kapcsolódó okostelefon-alkalmazást, mely 24 nyelven érhető el. Az alkalmazás nem helyettesíti az európai egészségbiztosítási kártyát.
 
Amennyiben Ön krónikus beteg, és külföldi utazása alatt is szednie kell gyógyszerét, utazása megkezdése előtt kérje meg orvosát, hogy állítson ki Önnek egy külföldön is kiváltható orvosi rendelvényt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez