Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Eltűnhet a „minőségét megőrzi” felirat az élelmiszerekről

2014. május 20., Faludi Linda
Címkék: élelmiszer minőségmegőrzés élelmiszerbiztonság fogyasztható
Az Európai Bizottság tervei szerint a jövőben nem tüntetnék fel a minőségmegőrzési időt a tartós élelmiszereken, hogy ezzel is csökkentsék a hulladék mennyiségét az EU-ban. A fogyaszthatósági dátumot továbbra is szerepeltetni kell majd az árucikkeken.
„Minőségét megőrzi” – ezt a feliratot számos hűtött, fagyasztott, szárított élelmiszeren (tészta, rizs), konzerven és más élelmiszeren (növényi olaj, csokoládé stb.) jelölik. Az ilyen felirattal ellátott élelmiszerek a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha megfelelően tárolták őket, de előfordulhat, hogy veszítenek az élvezeti értékükből, karakterükből.
 
Az Európai Bizottság illetékesei úgy gondolják, a fogyasztó meg tudja állapítani, hogy az adott termék minőségét elfogadhatónak tartja-e vagy sem, így nincs szükség a minőségmegőrzési időre. Európában évente mintegy kétszáz millió tonna élelmiszert dobnak ki a fogyasztók, a becslések szerint ennek tizenöt százaléka a minőségmegőrzési idő lejártának tudható be.
 
„Ennek a címkének semmi köze az élelmiszerbiztonsághoz, a minőségről szól. Az emberek meg tudják állapítani, hogy például a rizs minőség megfelelő-e számukra” – idézi az Independent Sharon Dijksma holland agrárminisztert a terv kapcsán. A tárcavezető szerint az EU a hosszú ideig tárolt élelmiszerekkel kezdené a módosítást, mint a kávé, a tészta, vagy a rizs.
 
A „fogyasztható” felirat továbbra is maradna az élelmiszerek csomagolásain, ez a dátum azt a napot jelenti, ameddig biztonságosan fogyasztható az adott élelmiszer.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez