Keresés a tartalomban:
Kitekintő

A mezítlábas futás többet árt, mint használ

Pert nyertek a fogyasztók

2014. május 16., Newsweek/FL
Címkék: fogyasztó csoportos per kártérítés ötujjas cipő futás Vibram FiveFingers
A mezítlábas futáshoz alkalmas ötujjas cipők amerikai gyártója, a Vibram USA beleegyezett, hogy csaknem 4 millió dolláros kártérítést fizet az ellene csoportos keresetet indító vásárlóknak, akik szerint a cég megtévesztette a fogyasztókat a cipő izomerősítő hatásaival kapcsolatban. A FiveFingers futócipőket gyártó cég a megállapodás szerint a jövőben nem állítja majd reklámjaiban, hogy a cipő viselése megerősíti a lábizmokat és segít a sérülések elkerülésében.
A vállalat összesen 3,75 millió dollárt fizet az ellene csoportos pert indító állampolgároknak, bár továbbra is állítja: nem járt el rosszhiszeműen és semmilyen felelősség nem terheli az ügyben.
 
A Newsweek beszámolója szerint a pert indító fogyasztók fejenként 20-50 dolláros kártérítést kaphatnak a fenti összegből, ezzel lezárul az ügy, ugyanakkor lassan véget érhet a mezítlábas futás divatja is. Egy tavaly készített kutatás bizonyította, hogy a FiveFingers cipőt viselő futóknál megnő a csontvelő ödéma kialakulásának esélye, aminek egyenes következménye a csonttörés lehet. Ugyanakkor a hagyományos cipőt mellőző futás állítólagos előnyeit még egyetlen vizsgálat sem igazolta.
 
A Vibram nem az első cég, amely kénytelen beismerni, hogy az egészséges alternatívaként kínált speciális cipői nem váltják be a hozzáfűzött reményeket: ugyanígy járt a FlipFlop gördülő szandálok gyártója is, aki tudományos bizonyíték nélkül állította, hogy a szandál viselője „úgy száguld majd, mint egy katonazenekar”.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez