Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Hatvanmilliós bírság a G7 Capital Kft-nek

2014. május 30., MNB/SV
Címkék: bírság pénzügy fogyasztó fogyasztóvédelem ügynök jogszabály MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást indított, mivel a birtokába került iratok alapján felmerült a gyanú, hogy a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft (G7 Capital Kft.) bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végez. Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a G7 Capital Kft. e tevékenységét. Egyúttal 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra a jogsértés miatt.
A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy a G7 Capital Kft. Magyarország területén valóban úgynevezett függő ügynökként (közvetítőként) tevékenykedett három – önmagukban is engedély nélküli, s így jogellenes portfóliókezelési tevékenységet végző - társaság részére. A G7 Capital Kft. azonban biztosításközvetítést végző függő ügynökként (meghatalmazottként) szerepel az MNB nyilvántartásában, miközben ténylegesen engedéllyel nem rendelkező, tőkepiaci tevékenységű társaságok számára tőkepiaci közvetítői tevékenységet végzett, tehát a jogszerűség látszatát keltve, ám valójában jogosulatlanul működött.
 
A bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként értékelte huzamosabb ideig tartó jogszabálysértést és azt a körülményt, hogy a G7 Capital Kft. a függő ügynöki nyilvántartásban való feltüntetésével a legális működés látszatát keltve folytatta jogosulatlan tevékenységét. Szintén súlyosító körülménynek számít, hogy az G7 Capital Kft. három - engedély nélküli portfóliókezelést folytató – társaság részére végezte jogszabálysértő tevékenységét.
 
A tőkepiac átláthatóságának és a fogyasztók védelmének alapvető biztosítéka, hogy az ott működő szolgáltatók és közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között tevékenykedjenek. Az MNB a továbbiakban is határozottan fellép a tisztázatlan közvetítői viszonyok megszüntetése érdekében: a piacok tisztasága, a befektetők védelme érdekében nem tűrhető el ugyanis, hogy az egyébként megfelelő engedélyek birtokában működő tőkepiaci szervezetek jogosulatlanul tevékenykedő közvetítőket alkalmazzanak, vagy engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenységet végző piaci szereplők működjenek és vegyenek igénybe akár legális, akár illegális közvetítőket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez