Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Harc az elhízás ellen – indul a kampány

2014. május 21., CI/FL
Címkék: krónikus betegség elhízás WHO túlsúly kampány Consumers International
A Consumers International (CI) fogyasztóvédelmi szervezet ma indítja a túlsúly és elhízás elleni kampányát. A CI globális akcióterv kidolgozását sürgeti és azt javasolja, hogy a WHO tízéves dohányzás elleni akciótervéhez hasonlóan lépjenek fel az túlsúly ellen.
Az elhízottak, vagyis a 30-as érték fölötti BMI-vel rendelkezők száma világszerte megduplázódott 1980 és 2008 között, jelenleg a férfiak 10, a nők 14 százaléka tekinthető elhízottnak. A Consumers International most induló tájékoztató kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlsúly és elhízás okozta egézségügyi problémákat olyan komolyan kéne venni, mint egy fertőző betegséget.
 
A probléma súlyosságát jelzi, hogy 2008-ban 36 millióan haltak meg az elhízáshoz is köthető krónikus betegségben (szív- és érrendszeri katasztrófák, cukorbetegség, stb), ez az abban az évben regisztrált összes haláleset 63 százalékát jelenti. 2010-ben pedig 3,4 millió halálesetet tulajdonítottak közvetlenül a túlsúly és elhízás kiváltotta betegségeknek. A számok drámaian emelkednek, az elhízás tekintetében az Egyesült Államok vezet, de nem sokkal marad el mögötte Kína, Brazília és Mexikó.



A CI az egészséges életmódért indított kampányában azt javasolja, hogy a WHO  tízéves dohányzás elleni akciótervéhez hasonlóan lépjenek fel az elhízás ellen. A szervezet által elképzelt globális konvenció határozná meg az egészséges és egészségtelen ételek és italok körét, és az élelmiszeripar és –fogyasztás minden szereplőjére kiterjedő szabályozást dolgozna ki.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez