Keresés a tartalomban:
Elektronika

Július 1-től olcsóbb a mobilozás

2014. június 3., hwsw/SV
Címkék: roaming barangolás EU mobiltelefon tarifa sms mobiltelefonálás
2014. július elsejétől ismét csökkennek az Európai Unión belüli mobilhasználat költségei az uniós országok állampolgárai számára. Ettől az időponttól egy percnyi indított hívás után az EU-ban működő mobilszolgáltatók az EU-n belül legfeljebb nettó 0,19 eurót, egy percnyi fogadott hívás után legfeljebb 0,05 eurót, egy SMS után nettó 0,06 eurót, 1 megabájt adat után pedig legfeljebb nettó 0,20 eurót számlázhatnak majd.
A roamingdíjak, vagy barangolási díjak fokozatos, hatósági árszabályozás keretén belül történő csökkentése 2007 óta tart, és eleinte a hívásdíjakra és SMS-ekre terjedt ki, később pedig az adatforgalom ára is bekerült a szabályozási körbe. Idén éppen ez utóbbi tétel költségei mérséklődnek a legnagyobb mértékben, 1 megabájtnyi adat a jelenleginek kevesebb mint a felébe kerül majd az év közepétől.
 
Az áraknak természetesen azokban az uniós országokban is ezen arányok mentén kell csökkenniük, ahol a nemzeti valuta az eurótól eltér, ezekben az esetekben egy bonyolult, többlépcsős árfolyam-kalkuláció alapján kell kiszámolni a végleges tarifákat, majd a változások életbe lépése előtt közzé kell tenni azokat a szerződési feltételekben.A magyarországi operátorok közül ezt elsőként a Magyar Telekom tette meg, mely július 1-től hatályos általános szerződési feltételeiben közli a szabályozott roamingtarifákat. A Telekom díjszabása szerint jövő hónap elejétől egy percnyi hívásindítás a jelenlegi nettó 71,97 (bruttó 91,4) forintról 58,58 (bruttó 74,39) forintra csökken, a hívásfogadásért percenként nettó 20,94 (bruttó 26,59) forint helyett 15,35 (bruttó 19,5) forintot, egy SMS-ért pedig nettó 23,94 (bruttó 30,4) forint után nettó 18,5 (bruttó 23,5) forintot kell majd fizetni. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az EU-s SMS roamingtarifa ezzel a magyarországi, belföldi SMS-átlagtarifánál is olcsóbb lehet.
 
Júliustól a leglátványosabb mértékben az adatforgalom díja csökken: míg június 30-án még nettó 134,9 (bruttó 171,4) forintba kerül 1 megabájtnyi adat forgalmazása az EU-n belül, addig egy nappal később ugyanezért már csak nettó 61,4 (bruttó 78,2) forintot kell majd fizetni. mindez azt jelentheti, hogy 100 megabájtnyi adat forgalmazása egy átlagos nyaralás időtartama alatt bruttó 8000 forint alatt megúszható lesz külön roamingopció megvásárlása nélkül.
 
Az eddigi gyakorlat alapján a hatósági díjak alighanem mindhárom operátornál megegyeznek majd, így a fenti árak nem csak a Magyar Telekomnál, hanem a Vodafone-nál és a Telenornál is megjelennek majd, jóllehet a roamingopciók terén vélhetően változatos kínálatot fognak nyújtani a szolgáltatók.

Az előző Európai Parlament által elsöprő többséggel április elején megszavazott reformcsomag jövő karácsonytól teljesen megszüntetné a roaming intézményét az uniós határokon belül, vagyis a szolgáltatók jövő év végétől nem kérhetnek felárat az EU-n belüli mobilhasználatért (a döntés a percdíjakra és az adatforgalomra egyaránt vonatkozik). Addig is az idén júliustól élő új hatósági tarifák maradnak majd hatályban, vagyis jövő nyáron az eddig megszokottól ellentétben várhatóan nem csökken tovább az EU-n belüli mobilhasználat költsége, csak hogy év végén teljesen megszűnjön.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
zselek - 2014. június 3. 12:13
Igen ám, de sajnos a mobilszolgáltatók így is megtalálják a kiskapukat.. Pofátlan módon európai napijegy címszó alatt, napi 900 Ft-ot számláznak automatikusan, az első hívás-, vagy sms-kezdeményezés esetén. És persze utána próbálják győzködni az embert, hogy erről ők bizony tájékoztattak, hogy le kell mondjam ezt a szolgáltatást az online-felületükön, pedig nagyon nem.. (természetesen az alapbeállítás az az, hogy igényled ezt a szolgáltatást) Gusztustalan!

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez