Egészséges táplálkozás
Felhívás a kiegyensúlyozott táplálkozásért
2014. június 20.,
NAK/SV
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri tagjait, hogy csatlakozzanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által meghirdetett önkéntes vállalásokhoz. Az ÉFOSZ május végén tartott közgyűlésén fogadta el a népegészségügy javítását célzó felhívását, mellyel hozzá kívánják segíteni a fogyasztókat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti só- és telített zsírbevitel fokozatos eléréséhez, valamint az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő, optimális kalória-bevitelhez.
Magyarországon a közegészségügyi állapot jelentősen rosszabb, mint a hasonló gazdasági fejlettségű országokban. Ebben a nem megfelelő életmód mellett kiemelt szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak.
Az önkéntes vállalások választható listáján többek között szerepel, hogy a termékek 80 százalékának részlegesen hidrogénezett növényi olajból származó transzzsírsav-szintjét 2019. december 31-ig 1,5 százalék alá csökkentik, az előrecsomagolt termékek 75 százalékán pedig a kötelező tápértékjelölési előírásokon túl 2017. december 31-ig feltüntetik a referencia-beviteli értéket. A program kiterjed továbbá a termékek felelős reklámozásra, illetve az aktív életmód népszerűsítésére.
A NAK kiemelten fontosnak tartja, hogy az ÉFOSZ által meghirdetett célkitűzések megvalósuljanak, ezért arra ösztönzi tagjait, hogy vizsgálják meg, milyen formában tudnak csatlakozni a felhíváshoz.
A Kamara ugyanis vallja, hogy a magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozása és egészségi állapotuk javítása nem az egyes ágazatoknak súlyos terhet jelentő Népegészségügyi Termékadó (NETA) révén, hanem sokkal inkább az élelmiszerágazat önszabályozásával és széleskörű társadalmi összefogással érhető el.