Keresés a tartalomban:
Autó

Mobilparkolás - változik a hívószám

2014. július 1., MTI/SV
Címkék: parkolás fizetés parkolóautomata mobilfizetés szolgálatás behívószám
Mától a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhető el a mobiltelefonos parkolás, amelynek 810-es behívószáma 763-ra változott. A mobilparkolás aránya az új rendszer bevezetésével 70-80 százalékra nőhet a jelenlegi 50-54 százalékról.
Az autósok a díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudják elindítani. A három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhető a népszerű, mobilegyenleg terhére történő, SMS- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás.
 
Miután a közös behívószám 763-ra változott, a korábbi, 810-es számot hívó autósok SMS-ben kapnak/kaptak értesítést arról, hogy a szolgáltatás ott már nem érhető el, és az ad hoc mobilparkolást a következő számon: 20/30/70 763 xxxx (változatlan parkolási zónaszám) indíthatják el.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez nem csatlakozott szolgáltatók – ilyen például az EME Zrt. – a törvényi szabályozás szerint a továbbiakban nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást.
 
Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója közölte: amennyiben az ügyfelek nem az új behívószámon parkolnak, büntetés vár rájuk.
 
A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt tanácsolja az autósoknak, hogy a nemzetimobilfizetes.hu honlapon a viszonteladók menüpontot választva tájékozódjanak az egyes szolgáltatók - a három mobilcég, továbbá az Mpark, az Evopay és a Barion rendszert létrehozó Sense/Net Zrt., illetve az integrátor Nemzeti Mobilfizetési Zrt. - konkrét ajánlatairól. Ezek más-más megoldást kínálnak - eltérő költségen - intézményi flották részére is, alapvetően a mobiltelefon számlában jelenik meg a parkolási díj, de lehet bankkártyás feltöltést, sőt utólagos fizetést is választani.

Tovább nőhet a mobilparkolás népszerűsége

Veres Mihály a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója kedden az M1 Ma reggel című műsorában közölte: a 75 forintos kényelmi díj csökkenhet, mivel az eddig csatlakozott cégek között van, amelyik 50 forintért szolgáltat és van, amelyik mobilalkalmazás segítségével plusz járulékos költség nélkül teszi ezt.
 
"Tudatos parkolónak már most olcsóbb lehet a parkolás" - fogalmazott.
 
Ismertetése szerint az új mobilparkolási rendszer elindult, az informatikai rendszerrel kapcsolatos, vagy a matricák újragyártatása miatt felmerült problémákat megoldották. Közlése szerint egy operatív törzs azon dolgozott hétfőn éjjel, hogy a rendszer sikeresen el tudjon indulni, és az autósok az átállás miatt a lehető legkevesebb fennakadást észleljék.
 
Kiemelte: az autósok csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-hez viszonteladóként csatlakozott szolgáltatókon keresztül tudnak jogszerűen parkolni. Elmondta, az egyik korábbi domináns szolgáltató, az Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató (EME) Zrt. nem csatlakozott a rendszerhez. Tájékoztatása szerint az EME a mintegy másfél-két hónapos csatlakozási folyamatot követően az egységes műszaki és pénzügyi feltételek teljesítésével még csatlakozhat, mivel ez egy nyitott rendszer, amelyhez újabb viszonteladókat is várnak. Július elsejétől a mobilparkolási szolgáltatást csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-n keresztül lehet értékesíteni - húzta alá.
 
Az átállással kapcsolatos türelmi időt firtató kérdésre a vezérigazgató azt felelte, hogy szerinte az önkormányzatok valamennyi toleranciával fognak élni. Hozzátette: arra senkit nem bíztat, hogy ne fizessen, mert meg fogják büntetni.
 
Keddtől a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhető el a mobiltelefonos parkolás, amelynek 810-es behívószáma 763-ra változott. Az autósok a díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudják elindítani. A három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhető a népszerű, mobilegyenleg terhére történő, SMS- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez