Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Élelmiszer-biztonság: RASFF 2013. évi jelentés

2014. június 25., Európai Bizottság/SV
Címkék: élelmiszerbiztonság lóhúsbotrány hamis termékek élelmiszer riasztás
Az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed) létrehozását a 178/2002/EK rendelet írta elő. Európa minden eddiginél jobban rá van utalva élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerére (RASFF), amely azt hivatott biztosítani, hogy élelmiszereink megfeleljenek a világ egyik legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásrendszerének.
Amint az a 2013-as éves RASFF-jelentésből is kitűnik, ez a 35 évvel ezelőtt létrehozott rendszer fő feladata mellett – az élelmiszer-biztonság szavatolása – fontos szerepet tölt be a hamisított termékek visszakövetésében és piacról történő kivonásában.
 
Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa a következőket mondta: „A RASFF-rendszer elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy az Unióban kezelni tudjuk az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kockázatokat, mivel gyors információcserét tesz lehetővé az európai fogyasztók védelme érdekében. A lóhúsbotrány kiválóan szemléltette, miként működik a RASFF-rendszer. Az illegálisan lóhúst tartalmazó termékeket egészen a forrásig vissza lehetett követni és ki lehetett vonni a piacról.” A biztos így zárta nyilatkozatát: „Egy innovatív online eszköz – a RASFF fogyasztói portál – révén mára még közelebb kerültünk a fogyasztókhoz, akik e portálon tájékozódhatnak egy adott uniós ország közegészségügyi hatóságainak és vállalkozásainak visszavonásokról szóló értesítéseiről és nyilvános figyelmeztetéseiről”.

Az éves jelentés a 2013-as jelentéstételi időszakra terjed ki, amikor is összességében 3205 eredeti értesítést juttattak el a RASFF-rendszeren keresztül. Ezek közül 596 értesítést riasztásként soroltak be, 442-t további nyomon követésre vonatkozó tájékoztatásként, 705-öt tudomásul vételre vonatkozó tájékoztatásként, egyet pedig határátkelőhelyen történt visszafordításról szóló értesítésként. Ezeket az eredeti értesítéseket 5158 kiegészítő értesítés követte, ami egy eredeti értesítésre nézve átlagosan 1,6 kiegészítő értesítést jelent. A kiegészítő értesítések egy sor intézkedéshez vezethetnek, többek között az élelmiszerek visszahívását, piacról történő visszavonását, lefoglalását és megsemmisítését vonhatják maguk után. A 2012. évhez képest a RASFF-rendszeren keresztül 2013 folyamán küldött értesítések száma 9%-kal csökkent.

A legfontosabb problémák közé tartoztak a bogyós gyümölcskeverékekben és az eperben talált hepatitis A-vírus okozta, élelmiszer eredetű megbetegedések, a potenciálisan veszélyes összetevőket tartalmazó élelmiszer-kiegészítők által kiváltott mellékhatások, a Shiga-toxint termelő E. coli (STEC) baktérium húsokban való előfordulása, valamint a növényi termékeken található növényvédőszer-maradványok.

A RASFF-rendszeren keresztül 2013 folyamán eljuttatott 3205 eredeti értesítés túlnyomó többsége (2710, azaz 84,6%) élelmiszerekre, 272 (azaz 8,5%) takarmányokra, 223 értesítés (6,9%) pedig élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozott.
 
Egyéb esetek: élelmiszercsalás elleni intézkedések
 
Noha nem állt fenn élelmiszerbiztonsági kockázat, a RASFF-rendszer mégis hatékony eszköznek bizonyult, biztosítva az illegálisan lóhúst tartalmazó termékekkel kapcsolatos valamennyi információ gyors cseréjét. Ennek köszönhetően a tagállamok 2013 első felében, illetve azt követően is felgyorsíthatták nyomozásaikat, és átfogóbb képet tudtak alkotni a helyzetről, ami lehetővé tette a csalás visszakövetését egészen a kiindulópontig.

Minden jel arra mutat, hogy egyre nagyobb szükség van a több országot is érintő, egyre összetettebbé váló élelmiszercsalásokra vonatkozó információk cseréjére.
 
A Bizottság most egy, a RASFF-rendszer mintájára épülő élelmiszercsalás-ellenes informatikai rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely a nemrégiben létrehozott európai élelmiszercsalás elleni hálózat munkáját támogatja majd. Ez az IT-rendszer platformot fog biztosítani a nemzeti hatóságok határon átnyúló igazgatási együttműködésére annak érdekében, hogy azok az élelmiszer-ipari ágazatban előforduló megtévesztő és csalárd tevékenységekre vonatkozó információkat gyorsan továbbítani tudják egymásnak, és a határokon átnyúlva is nyomon tudják követni őket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez