Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Cukros üdítőitalok - nem a kóláktól kell a legjobban tartani

2014. június 12., The Guardian/FL
Címkék: cukor üdítő kóla Fanta Coca Cola dietetikus Pepsi Cola WHO
Az Action on Sugar felmérést készített a brit üzletekben kapható népszerű szénsavas üdítőkről. Az eredményekből kiderült: a köztudatban listavezetőnek tartott termékek, így a Fanta, a Coca Cola vagy a Pepsi valójában kevesebb cukrot tartalmaznak mint sok más, egészségesebbnek tartott ital. A cukorral édesített üdítőitalok régóta állnak a dietetikusok célkeresztjében, és - mint kiderült - nem ok nélkül.
Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint a napi energiaszükséglet legfeljebb 10 százalékát célszerű cukorból fedezni, de a WHO célja a maximum 5 százalékos arány. Egy átlagos felnőtt energiaigényeit tekintve ez napi mintegy 25 gramm cukornak felel meg.
 
Az Action on Sugar 232 brit szupermarketekben kapható üdítőt vizsgált meg, ezek 79 százaléka legalább hat teáskanálnyi cukrot tartalmaz 330 milliliteres dobozonként. A közvélemény jellemzően a multinacionális gyártó szénsavas üdítőit tekinti a legcukrosabbnak, holott a teszt eredménye szerint a Waitrose, a Marks and Spencer és a Sainsbury’s polcain található gyömbérsörök és palackozott limonádék jóval több cukrot tartalmaznak, mint a Coca Cola, a Pepsi vagy a Fanta. A teszt egyébként ismét tisztázta a fogyasztók körében régóta vitatott kérdést: mint a Coca Cola Company, mind a Pepsi termékében 10,6 gramm cukor található 100 milliliterenként.
 
A Coca Colában és a Pepsi Colában kilenc teáskanálnyi cukor található dobozonként, míg a gyömbérsörök többségében tizenegy-tizenhárom kanálnyit is találtak. Érdemes ellenőrizni a narancs italok és palackozott limonádék összetételét is, csakúgy, mint a szőlő és bodza készítményeket, ezek gyakran rávernek a legnépszerűbb üdítőkre a cukortartalom terén.
 
Kawther Hashem, az Action on Sugar munkatársa a Guardiannak úgy nyilatkozott: az emberek több kanálnyi cukrot fogyasztanak az üdítőkkel még akkor is, amikor a látszólag egészségesebb termékeket, például a bodza üdítőket választják. A szervezet ezért azt tanácsolja, hogy mindig ellenőrizzük a termékek összetételét, és ha lehet, válasszunk alacsony cukortartalmú vagy cukormentes innivalót.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez