Keresés a tartalomban:
Jog

Veszélyes a termékek?

Mi a teendő, ha veszélyesnek tűnő árut vásárolt?

2014. július 22., NFH/SV
Címkék: veszélyes termék hatóság termék vásárlás fogyasztó fogyasztóvédelem
Ha megvásárlás után kiderül, hogy a termékkel kapcsolatban biztonságossági aggályok merülhetnek fel, vagy esetleg balesetet, sérülést, vagyoni kárt okozhat, akkor célszerű azonnal kikapcsolni, szükséges, áramtalanítani. Ezután meg kell keresni a termék vásárlását igazoló bizonylatot, a hozzá adott dokumentációkat (jótállási jegy, használati-kezelési útmutató), és bejelenteni a fogyasztóvédelmi hatóságnak.
Érdemes tudni, hogy amennyiben veszélyes terméket vásárolt, vagy úgy gondolja, hogy az ön által használt termék termékbiztonsági szempontból veszélyes lehet, módjában áll azt jeleznie a fogyasztóvédelmi hatóság felé.
 
Az eddigi fogyasztói bejelentések tapasztalatok szerint a legkülönbözőbb fogyasztási cikkeket érintették. Így például jeleztek már a hatóságnak veszélyesnek vélt asztali lámpát; hosszabbító készletet, izzót, gyermekbiciklit, bébi játékot, kozmetikumot, kosárlabdagyűrűt, pulzáló „gyógyító” matracot, vagy akár villamos energiát megtakarító „csodakészüléket”.


Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az alábbi termékkörök esetében fogadja a fogyasztói bejelentéseket:
• villamossági termékek,
• gyermekjátékok,
• kozmetikumok,
• háztartási és vegyipari termékek,
• textil- és ruházati termékek,
• egyéb fogyasztási cikkek.
A bejelentést közérdekű bejelentésként kezelik, az arra vonatkozó eljárási szabályok figyelembevételével. Ahhoz, hogy a hatóság el tudjon járni, bejelentésében írja meg a termék pontos leírását, azonosító és forgalmazói adatait, valamint minden egyéb hasznos információt (hol vásárolta, mikor, melyik kereskedőnél, kapott-e blokkot vagy számlát, egyéb dokumentációt).
A bejelentő letölthető innen: http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

A kitöltött nyomtatványt el kell küldeni alábbi elérhetőségeink egyikére:
 
• elektronikusan erre az e-mail címre,
 
• vagy a következő postai címre: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, 1088 Budapest, József krt. 6., megjelölve tárgyként, hogy „Veszélyes termék”
 
• faxon: +36 1 210 4677 számra.
 
Amennyiben lehetősége van erre, célszerű fényképfelvételt is mellékelni a termékről.
 
Ha csak kérdése lenne, tanácsra van szüksége a termékbiztonsági tárgykört érintően, használja a termékbiztonsági üzenőfalat. http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag#uzeno

Amennyiben élelmiszerrel kapcsolatos panasza van:

Tekintettel arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre nem terjed ki az élelmiszerek biztonságosságának vizsgálatára, így az ilyen jellegű panaszokat (például lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek árusítása, gyanús ízű-állagú ennivaló, rosszullétet okozó ital, élelmiszerben talált nem odavaló összetevő stb.) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) https://www.nebih.gov.hu/ juttassák el.
 
További hasznos információk: www.nfh.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez