Egészséges táplálkozás
Diétás élelmiszerek vizsgálata
2014. július 11.,
NFH/SV
Sok fogyasztó speciális diétája miatt keresi a különböző diétás élelmiszereket, ezért különösen nagy jelentősége van ezen termékek jelölésén feltüntetett tájékoztatások valóságtartalmának A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) témavizsgálata az élelmiszerekben található laktóz, glutén, szója, illetve mesterséges színezék mennyiségi kimutatására irányult. A vizsgálat kiterjedt továbbá olyan élelmiszerek ellenőrzésére is, amelyek esetében az összetevők felsorolásából derült ki, hogy a termék gyártása során bizonyos összetevőket nem használtak fel.
A laboratóriumi vizsgálatokkal egybekötött ellenőrzés célja az volt, hogy a vizsgált termékek valóban nem, illetve csak a vonatkozó jogszabályban meghatározott határértéken belüli, csökkentett mértékben tartalmazzák az adott összetevőt. >>>
A témavizsgálat során elsősorban olyan élelmiszerek kerültek mintavételezésre és laboratóriumi vizsgálatra, amelyeken a gyártó vagy a forgalmazó feltüntette a „mentes”, a „nem tartalmaz”, illetve a „…nélkül” kifejezések valamelyikét.
A 90 db mintavételezett élelmiszerből - a laboratórium által mért eredmények alapján - mindössze 2 db termék esetében bizonyult megtévesztőnek a jelölés, amely 2%-os kifogásolási arányt eredményezett.
2 db húskészítmény (párizsi, sonka) vonatkozásában a termékek összetételének felsorolásában a szójatartalom ugyan nem került feltüntetésre, a laboratórium mérési eredményei azonban kimutatták, hogy a termékek szóját is tartalmaztak.
Pozitívumként értékelhető, hogy azon 2 db élelmiszer, amely 2013-ban - a laboratórium vizsgálati eredményei alapján – összetétele alapján nem felelt meg a gyártók által vállalt kritériumoknak, illetve a vonatkozó előírásoknak, az idei évben már megfelelőnek bizonyult.