Keresés a tartalomban:
Jog

A távközlési szolgáltatókra érkezik a legtöbb panasz

Javulnak a feltételek a fogyasztói piacokon

2014. július 2., Európai Bizottság/SV
Címkék: fogyasztó fogyasztóvédelem piac számlák szolgáltatóváltás fogyasztói elégedettség
A fogyasztói piacokon összességében a teljesítmény javulása figyelhető meg, áll a fogyasztói piacok frissen közzétett 10. eredménytábláján. Különösen figyelemreméltó a javulás az árupiacokon, míg a fogyasztói bírálatok célkeresztjében továbbra is elsősorban a szolgáltatások állnak. A távközlési piacok teljesítménye átlag alatti, különösen a megbízhatóság, a szolgáltatói választék és a fogyasztói elégedettség tekintetében, és ezen a területen merül fel a legtöbb fogyasztói panasz is.
A fogyasztói piacok eredménytáblája annak a munkának a megállapításait összegzi, melynek során az Európai Bizottság 52 fogyasztói piac teljesítményének alakulását kíséri figyelemmel a használtautó-piactól az idegenforgalmi szálláshelyekig.



Neven Mimica, fogyasztópolitikáért felelős biztos

A fogyasztói piacok 2014. évi eredménytáblája

A piacokat a fogyasztók osztályozzák az egész EU-ra kiterjedő felmérés1 keretében a következő négy ismérv alapján: az ajánlatok összehasonlíthatósága, a vállalkozásokba vetett bizalom, problémák és panasztételi lehetőségek, valamint a fogyasztói elégedettség. Az eredménytábla főbb megállapításai a következők:

„A piacoknak kell a fogyasztókat szolgálniuk, nem pedig fordítva” – hangsúlyozta Neven Mimica, a fogyasztópolitikáért felelős biztos. „A mai napon közzétett eredménytáblából kiviláglik, hogy általánosságban véve javulás figyelhető meg a fogyasztói piacokon. Sokkal többet kell azonban még tenni, különösen a szolgáltatások és az energiaügy terén. Bizottsági munkatársaimmal együtt minden erőmmel azon munkálkodom, hogy megfelelő intézkedésekkel segítsük a piaci feltételek folyamatos javulását. Ezt a célt szolgálja a fizetési számlákról szóló irányelv és a «behálózott kontinensről» szóló jogalkotási csomag, valamint a szolgáltatóváltás megkönnyítésére irányuló szabályok bevezetése.”


Az üzemanyagpiacról készült tanulmány fő megállapításai

A tanulmány megerősítette, hogy az üzemanyagok ára gyakran ingadozik, sőt egyes országokban naponta többször is változik. Ez kulcsfontosságú tényező egy olyan piacon, ahol a fogyasztók által hozott döntések elsősorban a termék árán alapulnak. Ezért több tagállamban a szabályozó hatóságok ár-összehasonlító webhelyek révén kívánják megkönnyíteni a fogyasztók számára a tájékozódást. A tanulmány külön kiemeli Ausztriát, ahol az üzemanyag-kiskereskedőknek közzé kell tenniük, ha változtatnak áraikon, és a vonatkozó törvény előírja, hogy naponta legfeljebb egyszer szabad árat emelniük. Az új szabályozás következtében javult az árak átláthatósága, és a rendelet hatálybalépése óta az üzemanyag ára a dízelolaj esetében 2,5 százalékkal, a benzin esetében pedig 3,6 százalékkal csökkent.

Következő lépések

Az eredménytábla megállapításai alapján a Bizottság illetékes szervezeti egységei két részletes piaci tanulmányt fognak készíteni: az egyik a villamos áram kiskereskedelmi piacát fogja górcső alá venni, a másik pedig a fogyasztói magatartásra összpontosít majd, hogy feltárja, miként lehetne egyszerűbbé és világosabbá tenni a szolgáltatások igénybevételét szabályozó szerződéses feltételeket a fogyasztók számára. A kiskereskedelmi villamosenergia-piacokról szóló tanulmány összeveti majd a legfrissebb adatokat egy korábbi piaci tanulmány (2010) megállapításaival, és megvizsgálja, hogy az energiapiacokról szóló harmadik jogszabálycsomag milyen eredményekkel járt. A másik tanulmány azt hivatott feltérképezni (a fogyasztói magatartásra irányuló tesztek révén), hogyan lehetne ösztönözni a fogyasztókat arra, hogy elolvassák a szolgáltatásokra vonatkozó szerződéses feltételeket, illetve hogy miként lehetne ezeket világosabbá, könnyebben érthetővé tenni számukra.
 
A fogyasztói piacok 2014. évi eredménytáblája angol nyelven elérhető itt!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez