Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Balesetveszélyes gélkapszulák!

2014. július 11., biztositasiszemle/SV
Címkék: mosószer mosogatószer kapszula gélkapszula baleset gyermekbaleset
Egyre több háztartásban használják a mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, az ezzel párhuzamosan nő az ebből következő gyermekbalesetek száma. A megelőzésért a szülők is sokat tehetnek - figyelmeztet az Országos Kémiai Biztonsági Intézet és a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség.
A háztartási vegyi árukat mindig elzártan, olyan helyen kell tartani, ahol azokhoz a gyermekek nem férnek hozzá – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az Országos Kémiai Biztonsági Intézet.
 
A gélkapszulák előre kiadagolt, folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A kapszulák külseje olyan anyagból (műanyag film) készül, amely vízzel érintkezve azonnal feloldódik. Ezért is nagyon fontos a felelősségteljes szülői magatartás, a tisztítószerek gyermekektől elzárva történő tárolása. Ez a gélkapszulák esetén fokozottan igaz. A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzően ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel. A súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében cselekedjünk azonnal, és eközben hívjunk mentőt! Mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk. Ha a termék szembe kerül, bő vízzel azonnal mossuk ki.
 
2013-ra, az előző évekhez képest, megháromszorozódott a kórházak által ellátott, gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) bárki által éjjel-nappal ingyenesen hívható számán (06-80-20-11-99) is egyre több a gélkapszulák miatti megkeresés. Tavaly összesen 62 mérgezési esetet jelentettek gélkapszulával, míg idén június végéig már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az ETTSZ. Ráadásul a mérgezések csaknem felét az egy éves, harmadát a két éves korosztály szenvedi el.
 
Az Országos Kémiai Biztonsági Intézettel együttműködve a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség a gyártók számára olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek segíthetnek elkerülni a mosó gélkapszulákkal összefüggő, mérgezéssel járó háztartási baleseteket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez