Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Tulajdonosi nyilatkozatok - több ezer számlát zároltak

2015. január 7., MTI/SV
Címkék: bank bankszámla nyilatkozat zárolás
A vállalati ügyfelek nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban - azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre - a törvénynek megfelelően zárolták a bankok- derül ki az MTI által megkérdezett bankok válaszaiból.
A pénzmosás elleni törvény 2013. július 1-jei módosítása nyomán a jogi személyiséggel rendelkező hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek, például alapítványok, egyesületek képviselőjének 2014. december 31-ig kellett írásban nyilatkozniuk a számlavezető hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalommal tették meg.
 
Az OTP Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy érintett ügyfeleinek 95 százaléka időben leadta nyilatkozatát. Az önkormányzati ügyfeleket nem számítva körülbelül 196 ezer nem lakossági ügyfele van az OTP Banknak. Január 1-jén tízezer ügyfélnek hiányzott a megfelelő nyilatkozata, ám ezek döntő többsége csak minimális számlaforgalmat bonyolít le.
 
A törvényi előírásnak megfelelően, amíg a nyilatkozatot meg nem kapja, a bank nem teljesíti az ügyfél által kezdeményezett tranzakciókat. Ha az ügyfél leadja a nyilatkozatot, attól kezdve ismét zavartalanul forgalmazhat tovább a számláin.
 
A K&H Bank a jogszabály adta határidőnél szigorúbb határidőt jelölt ki. Ehhez a határidőhöz igazította a bank az összes releváns teendőt - válaszolta a pénzintézet az MTI kérdésére. Ennek köszönhetően mostanra az érintett ügyfélkör legnagyobb része rendelkezik a szükséges érvényes nyilatkozatokkal. Jelenleg mindössze néhány olyan alapítvány vagy egyesületet van, amelyek nem felelnek meg az új törvénynek, mivel az ő számlazárásuk, kezelésük nem normál ügymenet szerint történik (például hatóságilag zárolt számlák, letéti számlák).
 
Az UniCredit Bank több lépcsőben, folyamatos és többcsatornás tájékoztatással hívta fel ügyfelei figyelmét a december 31-ei határidőre. Az év végi ünnepek előtt e-mailben és SMS-ben is értesítették az érintetteket, majd telefonos ügyfélszolgálatunk kereste az addig még nem nyilatkozó ügyfeleket.
 
Az érintett vállalati, vállalkozói ügyfelek csupán elenyésző százaléka, többségében a számlán tranzakciót csak ritkán kezdeményezők nem tettek az előírásnak megfelelő nyilatkozatot - írta a bank az MTI kérdésére. Az utolsó pillanatokban és még azon túl is számos nyilatkozat érkezett az UniCredithez, így arra számítanak, hogy a közeljövőben ez a minimális arány is tovább csökken.
 
Az Erste Bank több tízezer ügyfelet azonosított nyilvántartásaiban, akik kötelesek voltak tényleges tulajdonosi nyilatkozatot tenni 2014. december 31-ig. Az érintett ügyfelek megkeresése már 2014. tavaszán megkezdődött, amelyhez az Erste több információs csatornát is igénybe vett.
 
A határidőig nem nyilatkozó ügyfelek számláit 2015. január 1-től a bank a törvény szerint zárolta. A zárolás feloldása érdekében az ügyfeleknek pótolniuk kell a nyilatkozatot, amelyet több csatornán is rendelkezésre bocsáthatnak: postai úton, személyesen a bankfiókokban vagy vállalati irodákban, faxon, e-mailben szkennelt formátumban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez