Keresés a tartalomban:
Autó

Téligumi teszt - A legjobb abroncsok út típusonként

2014. december 10., Faludi Linda
Címkék: teszt téligumi teszt gumiabroncs
Az Auto Bild idén is elkészített téligumi tesztjét, amelyben rangsorolták az abroncsokat aszerint, milyen teljesítményre képesek nedves vagy havas úton, emellett kiválasztották a legcsendesebb és legtakarékosabb autógumikat is. A Continental arra figyelmeztet, hogy az öregebb autók esetében sem érdemes az abroncsokon spórolni, tesztjükben lemérték, mennyivel nő a vezetés biztonsága minőségi téligumi használatával.


4,8 méter - ennyivel kisebb egy téligumival szerelt fékútja nedves úton 100 km/órás sebesség mellett. A Continental mérései szerint ilyen sebességgel közlekedve a megfelelő téli abronccsal felszerelt autó 65,7 méter után áll le teljesen 100 km/órás kezdősebességról 5 Celsius fokos hőmérsékleten. Ugyanezt a feladatot egy standard gumival futó autó 70,5 méter alatt teljesíti.
 
A Continental számításai szerint havas úton 48 km/órás sebességnél a téligumi 8 méteres fékútcsökkenést jelenthet, míg jeges úton 32 km/órás sebességről 57 méteres fékúttal áll meg egy téligumival közlekedő autó, 11 méterrel előzve meg a standard abroncsot használó kocsit.
 
A cég kiemeli: az autóállomány hazai piacán, Németországban is meglehetősen idős, a forgalomban lévő kocsik átlag 8,8 évesek, ami azt jelenti, hogy az autók 10 százaléka nem rendelkezik blokkolásgátlóval, 30 százalékában pedig nincs ESC (elektronikus menetstabilizáló) rendszer. A vezetői hibákat és az útviszonyok okozta nehézségeket kiküszöbölő elektronikus rendszerek hiányában ezekben az idősebb autókban az abroncs az egyik legfontosabb biztonsági tényező. Ehhez járul még, hogy baleset esetén az autó kisebb sérülése is szinte biztosan nagyobb költséggel jár, mint a valamivel drágább, minőségi abroncsok és az olcsó változatok közötti árkülönbözet.

Auto Bild 2014 téligumi teszt (225/50 R17 abroncsok)


A legjobb abroncs száraz útra Nokian WR D3    
         
A legjobb abroncs nedves útra Dunlop SP WinterSport 4D  
  Continental WinterContact TS 850
  Goodyear UltraGrip 8 Performance
         
A legjobb abroncs havas útra Dunlop SP WinterSport 4D  
  Goodyear UltraGrip 8 Performance
  Fulda Kristall Control HP  
  Uniroyal MS Plus 77    
         
A legalacsonyabb fogyasztáshoz Barum Polaris 3    
  Uniroyal MS Plus 77    
  Pirelli Winter Sottozero 3  
  Semperit Speed Grip 2  
         
A legkényelmesebb vezetéshez Goodyear UltraGrip 8 Performance
         
A legcsendesebb Goodride SW608    
  Westlake SW 608    
         
A legjobb ár/érték arány Michelin Alpin A4    

A rivális Michelin frissen közzétett videójában demonstrálta a különbséget saját termékei és az olcsóbb abroncsok között. A teszt keretében a Top Gear egyik versenyének győztes sofőrjei végeztek fékpróbát vizes úton, látványosan demonstrálva, mennyivel rövidül a fékút a jobb gumiknak köszönhetően.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez