Élelmiszer
Szaloncukor árkörkép - ne féljünk a zselétől!
2014. december 16.,
Faludi Linda/Orovicz Viktor
Közeledik a karácsony, javában tart a szaloncukor szezon, a kínálat óriási. A Kosár Online most segítséget nyújt ahhoz, hogy ne érjen bennünket csalódás kóstoláskor. Dömölki Liviát, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer szakértőjét kérdeztük arról, hogyan vásároljunk valódi csokoládéval bevont szaloncukrot és miért nem kell tartanunk a a zselésektől. Cikkünkből az is kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint mely szaloncukor-fajták tartalmaznak transz-zsírsavakat és mennyit.
Kosár: A klasszikus szaloncukor tölteléke általában valamilyen zselé. Kell-e félnünk a zselésítő anyagoktól, melyiket érdemes keresnünk a címkén ha jó minőségű terméket szeretnénk vásárolni?
- Dömölki Livia: A klasszikus szaloncukor korpusza (ez nem töltelék) fondant, eredetileg nem is vonták be csokoládéval, a zselés szaloncukor csak a múlt század 70-es éveiben jött divatba. A zselétől nem kell tartanunk - legfeljebb annak, aki kóser szabályok szerint étkezik mert lehet, hogy zselatint használnak, az pedig nem kóser. A csomagoláson feltüntetik a zselésítő anyagot, amely lehet pektin, agar-agar, vagy zselatin.
Kosár: Sok szaloncukor tartalmaz növényi zsírt. Meg merjük venni, ha nem írják rá, mennyi zsír van benne? Kosár: Miért kerül a szaloncukorba szódabikarbóna? - DL: Azért tesznek a szaloncukorba szódabikarbónaát, hogy meggátolják vele a zselé csomósodását.
Kosár: Sokan házi szaloncukorkészítéshez is vásárolnak glükózszirupot - mit érdemes tudni róla?- DL: A glükózt (magyarul szőlőcukor) a fondant készítésénél használják, hogy ne kristályosodjon, mert a kristályszemcséktől nem lesz elég sima a cukorka.
Kosár: A szaloncukrok szinte mindig kakaós borítást kapnak - pontosan milyen elnevezést kell keresnünk a csomagoláson, ha olyan szaloncukrot szeretnénk, ami "igazi" csokival van borítva? - DL: Ma már a szaloncukrok túlnyomó része (pl. Bobonetti, Kraft/Milka) csokoládéval van bevonva, csak egyes ismeretlen cégek a viszonylag olcsó termékeinél használnak bevonómasszát. Vásárláskor mindig ellenőrizzük a csomagoláson szereplő összetevőket és keressük a „csokoládé” szót!”
Kosár: Mit kell tudni a szaloncukor tárolásáról, meddig őrzi meg a minőségét? Mi történik, ha megkóstoljuk a tavalyról a szekrényben maradt szaloncukrot ? - DL: A tavalyról eltett szaloncukor nem veszélyes, de valószínűleg rossz lesz az íze, vagy megkeményedett, de betegek nem leszünk tőle, a minőségmegőrzési idő szerepel a csomagoláson, ez fajtánként változó. A cégek nem szeretik, ha húsvétkor még a boltokban van a szaloncukor, ezért általában olyan határidőt írnak a csomagolásra, hogy húsvét előtt lejárjon.
Szaloncukor árkörkép
|
|
Hipermarket |
Diszkont |
Szupermarket |
Márkanézv |
Súly |
Auchan |
Tesco |
Lidl |
Aldi |
Penny Market |
Coop |
CBA |
Spar |
Bonbonetti |
345 g |
881 |
999 |
- |
- |
- |
949-1099 |
799 |
979 |
Bonbonetti Nostalgia |
350 g |
1599 |
1899 |
- |
- |
- |
1999 |
|
1999 |
Milka |
350 g |
1789 |
1999 |
- |
- |
- |
2299 |
1999 |
1799 |
Stühmer |
350 g |
1861 |
2049 |
- |
1899 |
- |
- |
- |
2199 |
Szamos |
340 g |
1899 |
2599 |
- |
- |
- |
- |
- |
1999 |
Szerencsi Retro |
350 g |
1869 |
1399 |
- |
- |
- |
- |
- |
1349-1499 |
Bolti márka |
változó |
- |
859/400g |
649/350g |
999/160g |
- |
- |
- |
- |
Kimérve |
1000 g |
769 |
- |
999 |
999 |
999 |
- |
799 |
- |
Glória |
300 g |
- |
- |
- |
- |
- |
299 |
299 |
- |
Globetti |
400 g |
- |
- |
- |
- |
- |
749 |
- |
- |
Nosweet |
300 g |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
579 |
- |
Mit mond a Magyar Élelmiszerkönyv?
A szaloncukor leírása
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába,pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonatta (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.
Szaloncukorfajták
- Kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza cukorkristály réteggel (kandisz) van bevonva.
- Mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva. A bevonat aránya legalább 20%.
- Töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé-vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.
Ismertebb, kötött elnevezésű szaloncukorfajták
- Fondanszaloncukor (konzum szaloncukor): olyan szaloncukor, amelynek korpusza fondanból készül, ízesítőanyagokkal ízesített, kandírozott vagy csokoládéval, illetve egyéb anyaggal van bevonva.
- Dúsított fondanszaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza olajosmagvak, gyümölcsök puffasztott gabonafélék stb. felhasználásával készül. A dúsítóanyagok mennyisége legalább 5% (m/m).
- Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé.
- Marcipán-szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza mandulamarcipán, mogyorómarcipán, diómarcipán, kókuszmarcipán vagy vegyes marcipán.
- Vajkaramellás szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza vajkaramella.
Minőségi követelmények
Valamennyi szaloncukor szemszáma, csomagolva, 1 kg termékben legalább 70 szem legyen.
Megnevezés
A megnevezés tartalmazza a szaloncukor fajtáját, mártott termék esetén utaljon a bevonóanyagra, töltött-formázott termék esetén a töltelékre.