Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Ördögnyelv fogyókúra: kérdések és válaszok

2014. december 10., Faludi Linda
Címkék: diéta fogyókúra ördögnyelv fogyasztás keményítő
Az elmúlt hónapokban ugrásszerűen nőtt az ördögnyelv vagy konjac népszerűsége, egymás után jelennek meg az ebből készített kapszulák, porok, látványos fogyást ígérő készítmények. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a legújabb diétás sztár növényről.


Mi az ördögnyelv?

Az ördögnyelv az Amorphophallus konjac növény köznyelvi elnevezése. Ez a látványos növény Ázsia szubtrópusi-trópusi területein honos, termesztik többek között Kínában és Japánban is. A boltokban kapható tabletták és a "konjac liszt" a növény gumójából készül.

Mi az ördögnyelv hatóanyaga?

A hatóanyag a glükomannán, ez egy vízben oldódó poliszacharid, amely az élelmi rostok csoportjába tartozik. Különlegessége, hogy saját tömegének több százszorosát képes vízből felvenni, folyadékkal érintkezve szinte azonnal oldódik és - az adagolástól függően - akár vágható zselévé képes sűríteni azt. Ez az oka annak, hogy az élelmiszeriparban évek óta használják állományjavítóként, süteményekhez, pudingokhoz. A japán gasztronómiai kultúrában egyrészt az általunk sűrítésre használt keményítőt helyettesíti, másrészt külön szusi fogást is készítenek belőle: a szasimi konnyaku konjac lisztből készített lapocskákból és miszo alapú mártogatóból áll.

Lehet-e fogyni az ördögnyelvtől?

Nem. A glükomannán nem fogyaszt, viszont megfelelő mennyiségű vízzel fogyasztva a gyomorban megdagad és teltségérzetet okozhat, ami segít a kalóriabevitel csökkentésében, emellett segítheti az emésztést.

Bizonyított a hatása?

Az amerikai tradicionális orvosi kar véleményét tükröző WebMD.com szerint a glükomannán valószínűleg hatékony a koleszterin- és a vércukorszint csökkentésében és segíthet székrekedés esetén is. Más hatásait tekintve nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték.

Hogyan kell adagolni?

A WebMD adatbázisában csak a kettes típusú diabétesz kezelése kapcsán található adagolás: ilyen esetben napi 3,6-10,6 gramm az ajánlott dózis. Az ördögnyelv tabletták gyártói napi 3 gramm glükömannán fogyasztását javasolják a megfelelő hatás elérése érdekében.

100 gramm konjac liszt tápanyagtartalma


Energia-/kalóriatartalom: 755 kJ/187 kcal
 Fehérje: 0, 9 g    
Szénhidrát: 87 g    
ebből cukor: 0g    
ebből keményítő: 3, 3 g  
ebből rost: 82, 8 g    
Zsír: 0,5 g    

Mik a mellékhatásai?

A gyorsan dagadó rostok fogyasztása az érzékenyebb szervezetűeknél, illetve a kúra kezdetekor emésztési gondokat (hasmenés, felfújódás) tapasztalhatnak. Ezért érdemes minimális adaggal (500-1000 mg) kezdeni, amit nyugodt körülmények között célszerű elfogyasztani, hogy ne okozzanak nagy kellemetlenséget az esetlegesen jelentkező mellékhatások. Terhesség és szoptatás idején nem ajánlott a fogyasztása, mert nem áll rendelkezésre elég információ a táplálék felszívódásra gyakorolt hatásra. Műtétek előtt, illetve cukorbetegek számára kizárólag orvosi felügyelet mellett javasolt a kezelés.

Tényleg meg lehet tőle fulladni?

A konjac liszt és az ördögnyelv kapszulák fogyasztása biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor a tabletták fogyasztása veszélyes lehet, mivel bevonat híján a glükomannán a szájban és a nyelőcsőben elkezdhet feloldódni és megdagadni. A fulladással kapcsolatos hírek alapját az Egyesült Államokban a kétezres évek elején történt esetek adják: a Japánban népszerű, konjac lisztből készített gyümölcs zselék és snackek fogyasztása több idős embernél, és gyereknél okozott fulladásveszélyt. Az érintett termékeket kivonták a forgalomból, az Európai Unióban pedig betiltották forgalmazásukat. A gondot minden esetben feldolgozott, speciális termékek okozták.
 
Ennek ellenére a konjac liszt folyadékkal történő bevételekor nem árt a fokozott óvatosság: ha a liszt már elkezdett zselét alkotni, zselés darabok úszkálnak benne vagy ha nem oldódott fel teljesen, nem célszerű meginni. Akár liszt, akár kapszula formában szedjük, az ördögnyelvet bőséges folyadékkal (legalább 2 dl azonnal) kell lenyelni és a nap folyamán is célszerű a fokozott folyadékbevitel.

Befolyásolja más gyógyszerek hatását?

Csökkentheti bizonyos gyógyszerek hatását, a legbiztosabb, ha legalább négy óra telik el az ördögnyelv és a gyógszerbevétel között.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez