Egészséges táplálkozás
Részletesebbek lesznek az élelmiszercímkék
2014. december 9.,
MTI/SV
December 13-án, szombaton lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet. A rendeletben kötelezően előírják, minek kell szerepelnie a csomagoláson – így a névnek, az összetevőknek, a nettó mennyiségnek és a szavatossági időnek. Az allergiában szenvedők az eddigieknél pontosabb információkat kaphatnak majd a megvásárolni kívánt élelmiszerről.
Az előrecsomagolt élelmiszereknél közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni az információkat, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 mm-nél.
A rendelet tartalmaz egy listát az allergiát okozó összetevőkről és alkotóanyagokról, amelyeket az élelmiszer összetevőinek felsorolásánál fel kell feltüntetni. Ezeket az összetevőket olyan betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Így akarják biztosítani, hogy az élelmiszerallergiások megfelelő tájékoztatást kapjanak.
A fagyasztott hús vagy hús- és halkészítményeknél a termék első fagyasztási időpontját is meg kell majd adni. Azokon a húskészítményeken és halászati termékeken, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy teljes darab húsból vagy halból állnak, de valójában több darabból készültek, a gyártóknak fel kell tüntetniük a "darabokból formázott hús", valamint a "darabokból formázott hal" megjelölést.
Az eddig csak a marhahúsnál kötelező eredet-megjelölést 2015. április 1-jétől kiterjesztik a sertés-, juh-, kecske-, és baromfihúsra is.
2016. december 13-ától minden előrecsomagolt élelmiszeren szerepelnie kell a tápértékjelölésnek, amelynek legalább a termék energia-, zsír- és telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmáról tájékoztatást kell adnia.
A rendelet hatálybalépése előtt forgalomba került vagy megjelölt, de a rendelet követelményeinek nem megfelelő élelmiszereket a meglévő készletek kimerüléséig el lehet adni, az új termékekre már a szigorított szabályok vonatkoznak.
Élelmiszer jelölések változásai az EU-ban
|
2014. december 13-tól |
2015 áprilistól |
2016 december 13-tól |
|
Allergének, nano részecskék, betűtípus, olajok |
Hús származási helye |
Tápanyag táblázat |
Mi változik? |
A fogyasztók 14 allergénről (pl. Mogyoró, szója, tej) azonnal megtudhatják, tartalmazza- azokat a termék. Ezeket ki kell emelni az összetevőlistában és feltünteti az étlapokon |
Meg kell jelölni a nyers húsokon azt az országot, ahol a disznót, birkát vagy kecskét felnevelték és levágták |
A csomagolt élelmiszerek hátoldalán fel kell tüntetni a tápanyag információt (energiatartalom, zsírok/telítettek, szénhidrátok, cukrok, fehérje, só) 100 g-ra vagy 100 ml-re vetítve |
|
A nano részecskéket jelölni kell |
|
Az adagra kivetített információ megjelenítése választható |
|
Az összetevők minimális betűmérete 1,2 mm |
|
|
|
Minden olajtípust (napraforgó, oliva, stb.) meg kell nevezni |
|
|
Mi volt korábban? |
Az allergéneket csak az előre csomagolt termékeken kellett megjelölni, az éttermek számára nem volt kötelező a jelölés |
Kizárólag a marha tőkehúson kellett megjeleníteni a származási országot |
A tápanyag információ megjelölése nem volt kötelező |
|
A nano részecskéket nem jelölték |
|
|
|
A betűtípust nem szabályozták |
|
|
|
Az olajok típusát nem kellett feltüntetni |
|
|