Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Magyarország legfinomabb csapvize

2014. december 29., marketinginfo/SV
Címkék: víz vízfogyasztás csapvíz közmű kampány
Véget ért a Csapra fel! kampány, amelynek keretében több mint hatezren kóstolták meg az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató csapvizét, és szavaztak a legjobb ízű vízre.
Csapra fel! – ezzel a szlogennel indított kampányt az öt regionális víziközmű-szolgáltató. Magyarország kivételes adottságokkal rendelkezik vízkészletét tekintve. Bár egyre elterjedtebb az egészséges életmód fontossága, a tudatosságra törekvés, mégis mintha sokszor elfelejtenénk, az egyik legegészségesebb élelmiszer minden nap elérhető mindannyiunk számára, ez pedig nem más, mint a csapvíz. Az öt nagy regionális víziközmű-szolgáltató erre hívta fel a társadalom figyelmét.
 
A felmérés során kiderült, Magyarország kedvenc csapvize az ÉRV Zrt. Szilvásvárad-Szalajka-völgyi vize. A nyertes víz palackjára a korábban középiskolások számára országosan meghirdetett verseny legjobbjai által tervezett címke kerül majd.
 
A Csapra Fel! nevet viselő kampány része az I. Országos Csapvíz-kóstoló Verseny, amelynek keretében a budapesti Árkád Bevásárlóközpontban működő Aquabárban az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt., Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.) vízbázisaiból kiválasztott 15 féle vizet kóstolhattunk meg.
 
Az esemény kiemelt célcsoportját képező diákok egy országos pályázat keretében tervezhetik meg a nyertes víz palackjának címkéjét, amit a www.csaprafel.hu weboldalon tölthetnek fel a pályázók. http://csaprafel.hu/

Érdekességek

A felnőtt emberek testének 65-70%-a víz. Idősebb korra ez az arány jelentősen csökken. A különböző szervek eltérő mértékben tartalmaznak vizet, így az agy kb. 78%-a, a szív 77%-a, a szem üvegtestének 99%-a, vérünk 86%-áll vízből.
 
Verejtékezéssel, légzéssel, vizelettel és a széklettel általában 2-2,5 liter víz távozik, ezt a mennyiséget minden nap pótolnunk kell.
 
Egy kg marhahús előállításához 16 ezer liter vízre, egy csésze kávé előállításához 140 literre, egy kg kukorica előállításához 900 literre, egy kg búza előállításához pedig 1350 liter vízre van szükség.

Meglepő tények

Egy ember egy év alatt több mint 1000 liter folyadékot fogyaszt el. A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/ fő naponta, Afrikában kevesebb, mint 20 l.
 
A világ számos pontján, több mint 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez. A fejlődő országokban a betegségek 80 %-a, a halálesetek 1/3 része a nem tiszta ivóvízre vezethető vissza.
 
A víz gondolkodásunkért is felelős, mivel agyunk 78%-a víz. Már 2 százalék folyadékvesztés is megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet és összpontosítási zavarokat okozhat.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez