Egy friss tanulmány szerint a sótartalom csökkentésére vonatkozó irányelv ellenére még mindig rendkívül magas a szupermarketekben megvásárolható sajtok sótartalma. A cheddar és a grillezésre alkalmas halloumi a főbűnösök közé tartozik, míg a cottage cheese sótartalma a legalacsonyabb.
A tavalyi évben csaknem kétszáz ország csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja az élelmiszertermékek sótartalmának célzott, 30 százalékos csökkentése. A Nagy Britanniában kapható sajtok közül 394 termékre határoztak meg sótartalom-csökkentési célt. A friss felmérés szerint 84,5 százalék esetében betartják az intézkedést, ennek ellenére a szigetországban kapható sajtok sótartalma még így is nagyon magas, ezért a tanulmány szerzői szigorúbb szabályozást követelnek.
Száz gramm sajtban átlag 1,7 gramm sót mértek a szakértők, a halloumi és az importált kéksajtok sótartalma volt a legmagasabb, míg a cottage cheese-é a legalacsonyabb. Két szelet sajt és két szelet kenyér akár 2 grammnyi sót is tartalmazhat együttesen - ez a három éves gyerekek esetében kiteszi a maximális napi ajánlott sómennyiséget. A Medical Daily által ismertetett mérés szerint a Tesco ricotta és mozzarella sajtjai mutatták a legalacsonyabb só- és zsírtartalmat, míg a Co-operatíve által forgalmazott roquefort vezetett a sótartalom terén.
http://www.medicaldaily.com/cheese-lovers-beware-theres-still-lots-salt-cheddar-and-halloumi-and-its-dangerous-your-296850