Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Találja ki, melyik a hamisítvány! - Játék

2014. augusztus 11., WSJ/FL
Címkék: online vásárlás webáruház hamis termék hamisítvány wwbbolt
A The Wall Street Journal kvízt készített, aminek segítségével tesztelhetjük, milyen hatékonysággal ismerjük fel a hamis termékeket. A játék felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy az online áruházak kínálatában található hamis termékek sokszor megtévesztésig hasonlítanak az eredetihez.
Az amerikai gazdasági lap a játék kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy évente több mint 16 millió dollár értékben cserélnek gazdát hamis termékek az olyan internetes piactereken, mint a Taobao vagy az Alibaba.com.
 
A kvíz során a fogyasztók tesztelhetik a tudásukat a hamis gitárhúrok felismerésétől a biciklikig. A játék felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy az online piacra kerülő hamisítványok sokszor nagyon hasonlítanak az eredeti termékekre. Vásárlás előtt mindig érdemes a gyártó hivatalos weboldalán ellenőrizni az adott árut, különös tekintettel a színárnyalatokra és a betűtípusokra, ezeken bukhatnak le a legnagyobb eséllyel a hamis termékek.
 
A játék:
 
http://projects.wsj.com/quiz/?uid=FAKEQUIZ0811&type=flat&mod=e2tw

Az interneten keresztül külföldről rendelt áruk fokozott ellenőrzésére hívta fel a figyelmet Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a szellemi tulajdonjogot sértő árut megsemmisítik.

Teleki József, a NAV Reptéri Főigazgatóságának főigazgatója kiemelte: a hatóságok visszatartják a vámkezelés során talált, feltehetően szellemi tulajdonjogot sértő árut, hiába fizette ki a terméket a vásárló. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a termék valóban nem eredeti, megsemmisítik, ezért érdemes körültekintően vásárolni az interneten.

Hozzátette: az EU-n kívüli országokból, interneten keresztül rendelt termékeket minden esetben vámkezelni kell. Ebben az évben a megnövekedett online vásárlások következtében a főigazgatóság 24 százalékkal több, 131 ezer import vámkezelést végzett.

Az elmúlt hónapokban 213 eljárás során több mint 33 ezer terméket foglaltak le a repülőtéren az áru hamis megjelölése miatt, 143 esetben már meg is semmisítették a termékeket - mondta a főigazgató. A likvidálás költségei - eddig csaknem 132,4 millió forint - a védjegyjogosultakat terhelik.

A lefoglalt áruk többsége Kínából és Hongkongból származik, az előző évektől eltérően a ruházati termékek helyett leggyakrabban napszemüvegek, kozmetikai termékek, karórák és telefonok buktak meg az ellenőrzésen.

Kiemelkedő eset volt az idén márciusban, amikor 118 darab iPhone megjelöléssel ellátott mobiltelefont foglalt le a hivatal, amelyeknek értéke összesen 15,794 millió forint volt.

A NAV tájékoztatása szerint tavaly 438 szellemi tulajdonjoggal érintett eljárás indult a repülőtéren, összesen 439,4 millió forint értékben foglaltak le hamis termékeket. Kínából 2013-ban 291 csomagban mintegy 5 tonna hamis ruházati termék érkezett, köztük Calvin Klein-, Prada-, Adidas- és Nike-hamisítványok.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez