Élelmiszer
Föld, szója, és ágak a kávéban
Egyre több a hamis termék
2014. augusztus 14.,
Faludi Linda
Idén várhatóan csökken a kávétermés a világ első számú termelőjének számító Brazíliában, a mérséklődő kínálat mellett egyre több a hamisított, rossz minőségű csomagolt kávé. Föld, rozs, szója, kukorica, barna cukor és acai bogyók - csak pár példa arra, miket találtak a kávékban a brazíliai Londrina Állami Egyetem munkatársai a közelmúltban.
Az American Chemical Society konferenciáján bemutatott kutatás igazolja, hogy az alacsonyabb kávétermést hozó években nő a hamisított és szennyezett kávé aránya a piacon - írja a CNBC.
Suzana Lucy Nixdorf és kollégái egy tesztelési eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével 95 százalékos pontossággal megállapítható, szennyezett-e valamilyen idegen anyaggal a kávéőrlemény. A módszer jelentősége nagy, hiszen a darált és összekevert kávé esetében egyébként szinte lehetetlen megállapítani, használtak-e rosszabb minőségű alapanyagot a gyártók.
http://www.cnbc.com/id/101917268