Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Biztonságosabb üdülőhajók

2014. augusztus 11., Európai Bizottság/SV
Címkék: Európai Bizottság üdülőhajó biztonság utas mentés kutatás
A tengeri utasszállítás terén az egyik legfontosabb kérdés a biztonság. Az Unió által támogatott kutatásoknak köszönhetően a jövőben zökkenőmentesebb és biztonságosabb lehet a nagy utasszállító hajók kiürítése vészhelyzetek esetén. Az uniós támogatásban részesülő kutatók segítséget nyújtanak stabilabb üdülőhajók és kompok tervezésében is.
A három évre szóló, 2015 elején végződő LYNCEUS projekt azt mutatja be, hogy az alacsony energiafelhasználású, vezeték nélküli technológiák hogyan segíthetnek a fedélzeten lévő emberek helyének meghatározásában és a nyomon követésükben azzal, hogy evakuálás esetén fontos információkat nyújtanak, és hogyan könnyíthetik meg a vízbe esettek felkutatását és kimentését. A cél a jelenlegi vészhelyzet-kezelési és evakuálási gyakorlat forradalmasítása.
 
„Innovatív, vezeték nélküli nyomkövetőket fejlesztettünk ki, amelyek beépíthetők a mentőmellényekbe, és így könnyen meghatározható, hol vannak emberek a hajón belül” mondta el Dr. Anasztazisz Kunudesz, az egyik projektpartner, a SignalGeneriX műszaki vezetője és vezérigazgatója. „A biztonságért felelős tisztek így a kiürítés során tudni fogják, hogy pontosan hol tartózkodnak az utasok és a legénység tagjai.” Ez a technológia felhasználható arra is, hogy figyelemmel kísérjék azon utasok egészségét, akik speciális karkötő viselését kérik, vagy hogy segítsenek a szülőknek nyomon követni a gyermekeiket a nagy üdülőhajókon, amelyeken a legénységgel együtt több ezren is lehetnek. A projektben részt vevő kutatók kifejlesztettek egy olyan radaros eszközt is, amely képes pontosan meghatározni a vízbe esett utasok helyét.
 
A 2012-ben lezárult GOALDS projektben újszerű terveket dolgoztak ki a nagyméretű üdülőhajókhoz, melyek új kialakításuk révén nagyobb biztonságot nyújtanak ütközés vagy zátonyra futás esetén. Ha átterveznék a hajókat, akár 20%-kal nagyobb lenne az esély arra, hogy épségben átvészelik ezeket a baleseteket. Az említett eredményeket benyújtották a Nemzetközi Tengerészeti Szervezethez az üdülőhajókra vonatkozó biztonsági előírások és számítások színvonalának javítása érdekében. A GOALDS projekt a tengeri közlekedés biztonságának javítását célzó, uniós finanszírozásban részesülő kutatások keretének részét képezi.
 
Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „Ezek a projektek jól példázzák, hogy hogyan kezeljük azokat a kérdésköröket, amelyek jobbá tehetik az emberek életét – ebben az esetben pedig egyenesen életmentőek is lehetnek. Az ilyen típusú kutatásokba és innovációba továbbra is be fogunk fektetni az új »Horizont 2020« program keretében.”
 
Háttér-információk
 
A 2,5 millió EUR uniós támogatásban részesülő Lynceus projektben 15 szervezet vesz részt Ciprusról, Németországból, Görögországból, Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és az Egyesült Királyságból. A ciprusi RTD Talos Ltd tanácsadó cég végzi a projekt koordinálását. A kutatás támogatja a tengerészeti felszerelésekről szóló, nemrégiben módosított irányelv rendelkezéseinek végrehajtását is. Az irányelvben szerepel az elektronikus nyomon követés lehetséges bevezetése az uniós lobogók alatt közlekedő hajókon.
 
A GOALDS projekt mintegy 3 millió EUR összegű uniós finanszírozásban részesült. A projektben 19 résztvevő vállalt szerepet kilenc országból, a koordinátor pedig az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem volt.
 
Az Európai Unió mindkét projekthez a hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogram (2007–2013) útján nyújtott finanszírozást.
 
Január 1-jén az EU „Horizont 2020” néven új hétéves kutatási és innovációs programot indított. A következő hét évben közel 80 milliárd EUR értékű beruházásra kerül sor kutatási és innovációs projektek terén Európa gazdasági versenyképességének támogatása és az emberi tudás határainak kiterjesztése érdekében. Az Unió kutatási költségvetése elsősorban arra összpontosít, hogy javítsa a mindennapi élet minőségét olyan területeken, mint az egészség, a környezet, a közlekedés, az élelmiszerek és az energia. A gyógyszeriparral, a repülési és űrrepülési ágazattal, valamint az autó-, a vasúti és az elektronikai iparral kötött kutatási partnerségek ösztönzik a magánszektorbeli beruházásokat is, és így támogatják a jövőbeli növekedést és a magas képzettséget igénylő munkahelyek teremtését. A ƒƒ„Horizont 2020” program a korábbinál még fokozottabban összpontosít arra, hogy a kiváló ötletek értékesíthető termékekben, eljárásokban és szolgáltatásokban öltsenek formát.
 
További információk
 
Lynceus: http://www.lynceus-project.eu/

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez