Egészséges táplálkozás
Veszélyesek lehetnek a light italok
2014. április 3.,
Faludi Linda
Az Iowai Egyetem munkatársai az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves rendezvényén mutatták be az eddigi legnagyobb kutatást, amely a diétás üdítők és a szív- és érrendszeri megbetegedések összefüggését vizsgálta.
A szakértők 59 614, ötven és hetvenkilenc év közötti nőt vontak be a vizsgálatba, amely diétás gyümölcsleveket és light üdítőitalokat is magába foglalt. A szakértők 3,5 deciliterben határozták meg az adag mennyiségét, az eredményeket pedig kiigazították a résztvevők demográfiai és egészségügyi paramétereivel (testtömeg index, dohányzás, hormonhasználat, fizikai aktivitás, só- és kalóriabevitel, vérnyomás, koleszterinszint).
A 62,8 éves átlagéletkorú csoport vizsgálata szerint 30 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik napi kettő vagy több adag diétás italt fogyasztanak. Ugyanez a csoport 50 százalékkal nagyobb eséllyel hal bele ezekbe a betegségekbe, mint a light italokat kisebb mértékben, vagy nem fogyasztó emberek.
A Market Watch emlékeztet rá: nem ez az első kutatás, amely a diétás italok és a szívproblémák közötti összefüggésre rámutat, ugyanakkor a most bemutatott tanulmány vonta be az eddigi legtöbb résztvevőt.
Az italgyártók úgy vélik, értik a jelenség okát: szerintük azok, akik túlsúlyosak és így eleve nagyobb náluk a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, nagyobb mértékben fogyasztanak light italokat, hogy megpróbálják csökkenteni a testsúlyukat. A The American Journal of Clinical Nutritionben publikált 2012-es kutatás szerint a light italok fogyasztása átlag 2-2,5 százalékos súlycsökkenést eredményezhet.