Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Veszélyesek lehetnek a light italok

2014. április 3., Faludi Linda
Címkék: üdítő ital light súlycsökkentés diéta szívbetegség kalória
Az Iowai Egyetem munkatársai az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves rendezvényén mutatták be az eddigi legnagyobb kutatást, amely a diétás üdítők és a szív- és érrendszeri megbetegedések összefüggését vizsgálta.
A szakértők 59 614, ötven és hetvenkilenc év közötti nőt vontak be a vizsgálatba, amely diétás gyümölcsleveket és light üdítőitalokat is magába foglalt. A szakértők 3,5 deciliterben határozták meg az adag mennyiségét, az eredményeket pedig kiigazították a résztvevők demográfiai és egészségügyi paramétereivel (testtömeg index, dohányzás, hormonhasználat, fizikai aktivitás, só- és kalóriabevitel, vérnyomás, koleszterinszint).
 
A 62,8 éves átlagéletkorú csoport vizsgálata szerint 30 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik napi kettő vagy több adag diétás italt fogyasztanak. Ugyanez a csoport 50 százalékkal nagyobb eséllyel hal bele ezekbe a betegségekbe, mint a light italokat kisebb mértékben, vagy nem fogyasztó emberek.
 
A Market Watch emlékeztet rá: nem ez az első kutatás, amely a diétás italok és a szívproblémák közötti összefüggésre rámutat, ugyanakkor a most bemutatott tanulmány vonta be az eddigi legtöbb résztvevőt.
 
Az italgyártók úgy vélik, értik a jelenség okát: szerintük azok, akik túlsúlyosak és így eleve nagyobb náluk a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, nagyobb mértékben fogyasztanak light italokat, hogy megpróbálják csökkenteni a testsúlyukat. A The American Journal of Clinical Nutritionben publikált 2012-es kutatás szerint a light italok fogyasztása átlag 2-2,5 százalékos súlycsökkenést eredményezhet.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez