Keresés a tartalomban:
Magyar termék

Hogyan kerülhet kiváló sertéshús a húsvéti asztalra?

2014. április 10., Szabó Zoltán Attila
Címkék: sertéshús.húsvét állatorvosi pecsét GMO magyar sonka
Mint arról korábban már hírt adtunk, bevezetésre került a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy Magyarországon. A vidékfejlesztési stratégia kiemelten fontos része immár a „Fogyasztói szemléletformálás program”, amely a hazai élelmiszerek fogyasztásának növelését tartja egyik legfontosabb feladatának. A stratégia része ugyanakkor egyebek között a genetikai állomány javítása, a termékek piacra jutási feltételeinek könnyítése, és még számos intézkedés, amely a sertéságazat helyzetét hivatott javítani.
A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága által létrehozott sertéshús-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sertéshús, és az ebből készült húskészítmények magyar gasztronómiában betöltött szerepére. „Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy a sertéshús mértékletes fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak (B-vitamin és ásványianyag-tartalma kiemelten magas)” – hangsúlyozta a stílszerűen a Pesti Disznó étteremben megtartott bemutatón Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
 
A kampányban komoly hangsúlyt kap a tudatos vásárlók arányának növelése. Számukra fontos jelzés lehet az ún. „HU állatorvosi pecsét”. Mit i keressünk a csomagolásokon? Nos, egy ovális körbe foglalt HU feliratot az üzem számával. Ha magyar sonkát szeretnénk a húsvéti asztalra tenni, a húsok csomagolásán érdemes ezt a jelzést keresni.
 
Miért bízhatunk meg a hazai sertéshúsban? A szakemberek szerint a magyar minőségi húsárut fiatal, telt húsformákat mutató állatok adják, melyek a tápanyagdús, káros szennyező anyagoktól mentes hazai gabonán nevelkedtek. Húsuk a kedvező tenyésztési körülményeknek köszönhetően puha és finom rostú, nem túl zsíros, de nem is élvezhetetlenül száraz.
 
A védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. A tanúsítás vizsgálja a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit. A védjegyet elnyert termékek azonosíthatósága érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium olyan módszereket alkalmaz, amelyek biztosítják az előállítás során a felhasznált alapanyagok és félkész termékek visszavezethetőségét, folyamatos ellenőrzését.
 
Az Agrármarketing Centrumnál úgy vélik: a tudatos fogyasztók körében egyre erősebben megjelenik az igény egy átfogó, megbízható minőségellenőrzési rendszerre, amelynek köszönhetően a vásárlás során megfelelő tájékoztatást kapnak az adott termék minőségéről.
 
A fenti igényre reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium, amikor megalkotta a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet. Ennek alapja a teljes sertés termékpályát lefedő, átfogó terméktanúsítási rendszer. Használatára azok az állattartók, vágóhidak, feldolgozó üzemek és kiskereskedelmi vállalatok pályázhatnak, akik biztosítani tudják a kiváló minőséget.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez