Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Nyilvános klinikai kísérletek az EU-ban

2014. április 3., Európai Parlament/FL
Címkék: EU Európai Parlament klinikai kutatások
Az Európai Parlament szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a jövőben a gyógyszeripari klinikai kísérletek és kutatások eredményeit egy közös, nyilvánosan hozzáférhető adatbázisba kell feltölteniük a szektor képviselőinek.
Az uniós tagországok minisztereivel történt informális egyeztetés után szerdán az Európai Parlament is elfogadta a törvénytervezetet, amelynek célja a klinikai kutatások nyilvánosságának növelése és az átláthatóság biztosítása a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben.
 
A javaslat nyomán létrejöhet az egységes portál a kísérletek adatainak rögzítésére és nyilvánosságra hozatalára. A terv szerint ebben az „egyablakos rendszerben” a kísérletet végző szervezetek és cégek egyszerűsített eljárással nyújthatják be és fogadtathatják el kutatásaikat, amelyeket azután nyilvánosságra hoznak, az Európai Bizottság ellenőrzése mellett. Az interneten elérhető adatbázisnak köszönhetően jóval könnyebbé válhatnak a határokon átnyúló a kutatás-fejlesztési együttműködések. Az EU számításai szerint az átalakítással évi mintegy 800 millió eurót takaríthatnak meg az érintettek az adminisztrációs költségeken.
 
Az EU-ban az egészségügyi kutatások piaca évente átlag 20 milliárd eurót tesz ki, ezért a szektor versenyképességének növelése elengedhetetlen – fogalmazott Tonio Borg egészségügyi uniós biztos. Az Európai Parlament által elfogadott módosításnak köszönhetően minden kutatás részletes összefoglalóját nyilvánosságra kell hozni, az adott termék piaci bevezetésének jóváhagyását, illetve visszavonását követően pedig a teljes klinikai kísérleti dokumentációt közzé kell tenni. Azok a cégek, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek, bírságra számíthatnak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez