Keresés a tartalomban:
Jog

Uniós fogyasztóvédelmi program (2014–2020)

2014. április 18., Európai Bizottság/SV
Címkék: fogyasztó fogyasztóvédelem Európai Unió fogyasztóvédelmi program
Az Európai Unió fogyasztóvédelmi programja változatos projektekkel szolgálja az Unió valamennyi tagállamában a fogyasztók érdekeit, segíti a fogyasztókat jogaik teljes körű érvényesítésében és az egységes piacon való aktív részvételben. A program teljes költségvetése a 2014–2020 közötti időszakban 188,8 millió EUR.
A fogyasztók összkiadásai az Európai Unió GDP-jének 56%-át teszik ki. A tájékozott és tudatos fogyasztók az érték, a minőség és a szolgáltatások megkövetelésével ma hatékonyabban serkenthetik az innovációt és a növekedést, mint valaha.
 
A gazdasági válság nyomán újfajta igények merültek fel, és teret nyertek a vásárlás olyan új módozatai, mint az e-kereskedelem és a digitális szolgáltatások. A fogyasztók tájékoztatásának ugyanakkor a legújabb piaci fejleményekkel, például az egyes piacok (többek között az energetikai és távközlési piac) liberalizációjával is lépést kell tartania.
 
Emellett számos új társadalmi kihívással kell megküzdeni – a mind összetettebb fogyasztói döntéshelyzetekkel, a fenntarthatóbb fogyasztási módok sürgető igényével, a digitalizáció lehetőségeivel és veszélyeivel, a marginalizálódó társadalmi rétegek és sebezhető fogyasztói csoportok kiszélesedésével, a népesség idősödésével.

A 2014–2020-as program négy fő fejezete:


Kinek a javát szolgálja a program?

A program közvetlen kedvezményezettjei a fogyasztóvédelemmel, fogyasztói biztonsággal és fogyasztói jogérvényesítéssel foglalkozó tagállami hatóságok; a Európai Fogyasztói Központok Hálózata; az uniós szintű fogyasztói szervezetek; valamint a nemzeti szintű fogyasztói szervezetek. A program végső soron minden uniós fogyasztó javát szolgálja, a fogyasztói szervezetek hatékonyabb munkája, az Európai Fogyasztói Központok tanácsadói tevékenysége és a hatóságok jogérvényesítő fellépése révén, melyek máskülönben a korlátozott erőforrások miatt nem valósulhatnának meg.

Milyen újdonságok vannak az előző programhoz képest?

Az új program megtartja a korábbi program legsikeresebb elemeit, ugyanakkor figyelembe veszi az új társadalmi kihívásokat, például a mind összetettebb fogyasztói döntéshelyzeteket, a fenntarthatóbb fogyasztási módok sürgető igényét, a digitalizáció fejlődésével járó lehetőségeket és veszélyeket, valamint a sebezhető fogyasztói csoportok sajátos igényeit.

Hogyan járul hozzá az új fogyasztóvédelmi program az Unió növekedési stratégiájához?

Európa 500 millió polgára ugyanennyi fogyasztót jelent. A fogyasztók lendítik előre az európai gazdaságot és az egységes piacot. Kiadásaik az EU GDP-jének 56%-át teszik ki, ami hatalmas potenciált jelent a növekedés és az innováció forrásai szempontjából. Minél inkább képesek a fogyasztók megalapozott döntéseket hozni, annál jelentősebb hatást gyakorolhatnak az egységes piac megerősítésére és a növekedés ösztönzésére.
 
A fogyasztóvédelmi program maradéktalanul összhangban van az Európa 2020 célkitűzésekkel: a digitális menetrenddel – mivel növeli a fogyasztói jólétet; a fenntartható növekedéssel – mivel elősegíti a fenntartható fogyasztás térnyerését; a társadalmi befogadással – mivel figyelembe veszi a sebezhető fogyasztókat és az idősödő népességet; az intelligens szabályozással – mivel a fogyasztók piacfelügyeleti tevékenysége elősegíti az intelligens és célirányos szabályozás kialakítását.

Mennyibe kerül a program?

A program az EU 28 tagállamában, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás azon országaiban finanszíroz intézkedéseket, amelyek tagjai az Európai Gazdasági Térségnek.
 
Az előző program és a frissen hatályba lépett új program költségeinek összevetése azt mutatja, hogy míg a 2007–2013-as fogyasztóvédelmi program folyó áron 156,8 millió euróval rendelkezett, addig az új program 188,8 millió euróval gazdálkodhat. Ez egy polgárra vetítve évente mindössze 5 eurócentet jelent.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez