Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Ne tiltsák a szolgáltatók a Skype-ot!

Neelie Kroes: A roaming elavult, múlt századi találmány

2014. április 3., Faludi Linda
Címkék: fogyasztó fogyasztóvédelem Európai Bizottság Európai Unió fogyasztóvédelmi biztos
Az Európai Bizottság digitális fejlesztési programjáért felelős alelnöke, Neelie Kroes a Brüsszelben tartott fogyasztóügyi csúcson kijelentette: minden európai polgárnak joga kell hogy legyen a szabad és nyitott internethasználathoz. A biztos szerint az egységes digitális piacon alaptalan a mobil előfizetőktől a barangolásért pénzt kérni.


A fogyasztói csúcs második napján az uniós tisztségviselők és civilszervezetek képviselői a digitális piac fogyasztóvédelmi aspektusait tekintik át. Neelie Kroes a konferencián kiállt a szabad és hozzáférhető internethez való jog mellett. Mint mondta, jelenleg minden négy uniós polgár közül egy korlátozásokba és akadályokba ütközik a webes szolgáltatások igénybevételekor, ezt meg kell tiltani. Példaként említette, hogy a mobilszolgáltatók egy része tiltja, vagy külön megfizetteti hálózatán a P2P kapcsolatok létrehozását, illetve az olyan VoIP szolgáltatások igénybevételét, mint a Skype.

„A határok nélküli internet a legjobb eszköz a fogyasztók támogatására, a piac felszabadításával pedig az innováció is lendületet kap” – fogalmazott Kroes.

Kroes, aki korábban is határozottan felszólalt az egységes európai digitális piac érdekében, még tovább ment azzal, hogy elavult, múlt századi találmánynak nevezte a roamingot. Mint ismert, az EU a roaming díjak több lépcsős csökkentésére kényszerítette a mobilszolgáltatókat, Kroes azonban úgy látja, az egységes digitális piacon alaptalan a barangolásért pénzt kérni. Tavaly, miközben a roaming díjak 35 százalékkal csökkentek, a roaming adatforgalom 103 százalékkal nőtt. Az árcsökkenés fellendíti a szektort és hosszú távon nagyobb profitot hozhat a szolgáltatóknak – ezt egyre több cég látha be – mondta a biztos.
 
Hozzátette: az elmúlt évtized technológiai fejlődése jelentősen szélesítette a kínálatot, ugyanakkor továbbra is számtalan akadály áll a fogyasztók előtt. Példaként említette a nehezen értelmezhető szolgáltatói szerződéseket, a szélessávú internet lefedettség hiányát, valamint a fogyasztók szankcionálását a próba időszak után megszüntetett mobilelőfizetések kapcsán.


Mimica szigorítaná a netes vásárlásokat

Az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók gazdasági vagy egyéb okból nem akadályozhatnak vagy lassíthatnak le egyes szolgáltatásokat: így fogalmaz a távközlési jogszabálycsomag csütörtökön a Parlamentben elfogadott legfrissebb változata. A képviselők az Unión belül fizetendő barangolási díjak 2015. december 15-től kezdődő betiltása mellett foglaltak állást.

Neven Mimica uniós fogyasztóvédelmi biztos elmondta: az internet mélyreható változásokat hozott a kommunikációban, a fogyasztásban és a munkában is, a kérdés az, hogyan biztosíthatjuk az egyenlő jogokat minden fogyasztó számára? Jelenleg a fogyasztók kevesebb mint fél százaléka vásárol online és mindössze 11 százalék vett valamit külföldi üzletből, vagyis a fejlődési lehetőség óriási. Ennek kihasználásához erősíteni kell a szabályozást és a szabályok betartatását is. Ezt célozza a nemrégiben létrehozott e-fogyasztóvédelmi szakértői csoport, amelyekbe a tagállamok delegáltak résztvevőket.
 
Mimica szerint erősíteni kell a vizsgálatokat és szabálysértő online gyakorlatok szankcionálását. A biztos szerint a közeljövőben az alternatív és az online vitarendezés is olcsóbb és hatékonyabb lehet. Az ár- és termékösszehasonlító portálok hasznosak, de fontos, hogy élvezzék a fogyasztók bizalmát, ezen a téren még sok a tennivaló.

A biztos hangsúlyozta, hogy az európai digitális piacnak egységesnek kell lennie. „Miért fordulhat elő, hogy egy filmet megnézhetek a neten Cipruson, de Görögországban már nem” – tette fel a kérdést Mimica. Beszédében úgy fogalmazott: az adatvédelem rendkívül fontos és ebben a kérdésben a fogyasztóknak kell fogniuk a kormányt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez