Egészséges táplálkozás
Nem csökkenti a rák kockázatát a bioélelmiszerek fogyasztása
2014. április 4.,
Faludi Linda
Az Oxford Egyetem kutatói tíz éven keresztül vizsgáltak több mint 600 ezer brit nőt, hogy kiderítsék, csökkenti-e a rák előfordulásának kockázatát a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztása. Az eredmény megdöbbentő.
Hatalmas felzúdulást keltett a British Journal of Cancerben hamarosan megjelenő tanulmány, amelyet Kathryn Bradbury, az Oxford Egyetem professzora és munkatársai jegyeznek. A csapat 623 080 középkorú nőt figyelt meg tíz éven át.. A résztvevők egy része soha, másik része ritkán, harmadik része pedig rendszeresen fogyasztott bioélelmiszereket.
Az egészségügyi felmérés során 16 rákfajtára és általános kockázatra is vizsgálták a nőket. A vizsgálat eredménye összességében azt mutatja, hogy a vegyszermentes termékek fogyasztása az esetek túlnyomó többségében nem csökkenti a rák kialakulásának esélyét.
Sőt, a bio ételeket preferálóknál 37 százalékkal nőtt egy bizonyos szarkóma kialakulásának kockázata, ez egy ritka és nehezen kezelhető ráktípus. Szintén meglepte a kutatókat, amikor észlelték, hogy az érintettek körében 7 százalékkal emelkedett a mellrák rizikója. Ezt az adatot újabb teszteknek vetették alá, amelyek során kiderült, valóban létezik az összefüggés a bio élelmiszerek és a mellrák kockázatának növekedése között.
Az egyetlen pozitív vonatkozás, hogy a bio termékeket rendszeresen fogyasztók körében 21 százalékkal csökkent a non-Hodgkins limfóma rizikója. Ezt az eredményt ki is emelte a biotermelőket képviselő Bio Soil Association programvezetője, Peter Melchett. Ugyanakkor – írja a The Register – Melchett azt is hozzátette, hogy Bradbury és csapat hibázott a tanulmány elkészítésekor és a kutatók egyébként sem értik, milyen élelmiszerek kerülnek a talajba és hogyan.