Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Eltörölhetik a roaming díjakat az EU-ban

2013. szeptember 11., Faludi Linda
Címkék: Barroso roaming díjak Európai Bizottság mobiltelefonálás telekommunikáció
Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso mai, „State of the Union” beszédében kijelentette: javaslatot terjeszt elő az egységes európai telekommunikációs piac létrehozása érdekében. Az ötlet ellen valószínűleg óriási lobbizás indul majd, annak ellenére, hogy a határok átlépéséből akár profitálhatnak is a mobilcégek.
„Ma hivatalosan is elfogadjuk az előterjesztést az egységes európai telekommunikációs piac eléréséért” – jelentette ki Barroso, hozzátéve, hogy az európai hatóságok eddig is drámaian csökkentették a roaming díjakat, a cél pedig a további árcsökkenés. Az ötlet nem új, hiszen Neelie Kroes informatikáért felelős uniós biztos már májusban felvetette a telekommunikációs határok eltörlését, Barroso támogatása viszont növeli majd a javaslat súlyát.
 
A The New York Times beszámolójában megemlíti, hogy az Európai Bizottság elnöke az egyik legnépszerűbb témát választotta ki az EU helyzetéről szóló, úgy nevezett State of the Union beszédében. Erre szüksége is lehet, hiszen Németország és Franciaország hajlik arra, hogy csökkentse a Bizottság hatáskörébe tartozó területek számát. A bevándorlásról és a gazdaságpolitikáról szóló, várhatóan kemény viták mellett Barroso számára könnyű megoldás volt a mobiltarifák témájának kiemelése.



Az érintett mobilcégek valószínűleg keményen harcolnak majd a javaslat ellen, amely közvetlen bevételcsökkenést jelent a számukra, bár hosszú távon nem feltétlenül járnának rosszul ezzel a megoldással. „Ahelyett, hogy az esetleges 2 százalékos bevételkiesés miatt aggódnának, elgondolkodhatnak azon, milyen előnyük származik abból, hogy a telefontulajdonosok sokkal szívesebben használják majd a mobiljaikat külföldön” – fogalmazott Adhish Kulkarni, a Lumata mobilmarketing cég vezetője, aki szerint az, hogy a roaming díjak eltörlése jó vagy rossz hír-e a cégek számára, kizárólag az adott piaci környezettől függ.
 
Neelie Kroes várhatóan még a héten bemutatja a javaslat részleteit, amely a várakozások szerint 2016-ig vezetnék ki a roaming díjakat az európai piacról, feltéve, hogy azt az Európai Parlament és az uniós kormányok is elfogadják.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez