Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Péntek 13 – valóban szerencsétlen nap?

A kárstatisztikák igazolják a babonát

2013. szeptember 12., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: biztosítás baleset káresemény péntek 13 Allianz
Bár a babona eredete nem ismert, péntek 13-át sokan szerencsétlen napnak tartják. Egyesek nem mennek ki az utcára, nem ülnek autóba vagy repülőgépre ezeken a napokon, mások viszont egyáltalán nem törődnek vele. Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták a korábbi évek gépjármű és lakásbiztosítási kárstatisztikáit és kiderült, hogy egy péntek 13-án átlagban több mint 40 százalékkal több kár következett be, mint az év bármely másik napján.
Akadnak olyanok, akiket már a 13-as szám önmagában is rettegésbe ejt, ezt a fóbiát triskaidekafóbiának nevezik. A 13-as számmal szemben tanúsított aggodalom olyannyira elterjedt, hogy az Egyesült Államokban például „kihagyják” a felhőkarcolókból a tizenharmadik emeletet, de a Forma1-es autóversenyekben és több olimpiai sportágban – például a triatlonban – sem találkozunk a 13-as rajtszámmal. Valóban van félnivalónk, ha egy hónap 13. napja péntekre esik? Az Allianz statisztikái azt mutatják, hogy igen.
 
Gondolhatnánk természetesen azt is, hogy a jelentős eltérést okozhatja bármely más jelenség is, mint például a péntek délutáni közlekedési csúcsok, vagy a pénteki fáradtság. Az Allianz statisztikái alapján azonban akkor is számottevő, csaknem 30 százalékos különbség mutatkozik, ha a péntek 13-i napokat a nem 13-ára eső többi péntekkel vetjük össze.
 
Az elmúlt évek legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt csaknem 3400 káreseményt regisztrált az Allianz nem-élet biztosítási kárrendezési területe. Azoknak, akik az otthonuk rejtekén próbálnak meghúzódni ilyenkor, rossz hír, hogy a károk jelentős többsége a lakásokban, házakban következett be.
 
Éppen ezért érdemes ezt a napot is elővigyázatossággal, felkészültséggel várni, hiszen egy megfelelő biztosítás segítségével csupán csak halvány emlék marad a misztikus nap kellemetlensége.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez